Cum se poate cultiva vointa?
Cultivarea vointei poate ameliora productivitatea si este benefica in foarte multe domenii ale vietii pe termen scurt si lung. Poate deveni si o constanta pentru atingerea obiectivelor. Dar, nu este usor de cultivat sau de intretinut.
Atunci cand ne lipseste perseverenta, cel mai adesea abandonam proiectele. Deci, cum ar trebui sa se cultive vointa?
Pentru a ameliora motivatia intrinseca, este necesar sa se faca o introspectie. Altfel spus, trebuie sa se analizeze propria experienta si sa se recunoasca ceea ce nu functioneaza. Iata care sunt sfaturile utile de care sa se tina cont.
Definirea obiectivelor. Sa ai obiective clare este important. Atunci cand se definesc obiectivele, este necesar ca acestea sa se planifice. Cu cat planul de actiune va fi mai precis, cu atat mai bune vor fi rezultatele.
Obiectivele trebuie sa fie realizabile. Sa fii realist este un factor foarte important in realizarea obiectivelor. Ideal ar fi sa se diferentieze ceea ce se poate realiza de ceea ce nu este usor de realizat. Pentru a ajunge la o dezvoltare personala armonioasa, este important sa se cunoasca limitele.
Asta nu inseamna insa ca esti o persoana conformista. Ba din contra. Sa fii realist implica si sa ai convingerea ca te vei ameliora si ca iti vei depasi limitele. Sa te dezvolti din punct de vedere personal este un proces care necesita timp si care ar nevoie si de toleranta.
Obiectivele ar trebui safie stabilite pe termen scurt. In acest fel, se va putea cultiva mai usor vointa. Atunci cand o sarcina va fi dusa la bun sfarsit cu success se va restaura vointa. Ideea este de a profita de drumul inspre obiective cu mici realizari.
Progresul trebuie sa fie inregistrat. Urmarirea progresului este un lucru foarte satisfacator. Atunci cand se trece in revista tot ceea ce s-a realizat, satisfactia este pe masura.