Diverse

Studiu: Nicotina din tigara electronica nu este periculoasa

Recomanda informatia!

Tigarile electronice continua ascensiunea lor meteorica pe masura ce fumatorii cauta alternative mai sigure si mai ieftine pentru tigarile din tutun sau incearca sa reduca dependenta de tutun. Tigarile electronice sunt facute sa arate ca tigarile traditionale pentru a satisface dorinta psihologica de tutun, insa fara fum. O baterie vaporizeaza o solutie lichida cu nicotina care se transforma intr-o ceata ce poate fi inhalata.

In timpul vapatului, utilizatorul inhaleaza o anumita cantitate de nicotina, dar este si expus la o serie de impuritati, daca cumpara un e-lichid de o calitate medie sau slaba. Acestea sunt cu mult mai putine decat numarul mare de substante chimice eliberate prin arderea tutunului, dar nu sunt declarate pe etichete.

European Pharmacopoeia sustine ca nicotina farmaceutica poate contine pana la 0,3 % din numarul de impuritati legate de nicotina, cum ar fi cotinina, care este metabolitul uman principal al nicotinei, anatabina si nornicotina.

Eva Zäther si Sofie Svensson de la McNeil AB, o companie suedeza care produce medicamente pentru renuntarea la fumat, au colaborat cu Jean-François Etter de la Universitatea din Geneva, pentru a masura nivelul impuritatilor pe baza de nicotina si alti contaminanti dint rezervele pentru tigari electronice.

Echipa a cumparat 20 de sticle de la 10 marci diferite de lichide pentru tigara electronica de pe internet, acestea fiind unele dintre cele mai importante branduri de pe pietele americane si europene. Ei au masurat continutul de nicotina si compusii sai de degradare aferenti si impuritatile.

Nicotina este in mod normal tinuta intr-o solutie de propilen glicol si/sau glicerol in aceste rezerve. Cercetatorii au testat pentru potentiale impuritati, precum etilen glicol si dietilen glicol. Acesti glicoli sunt compusi industriali utilizati ca agenti de racire si anti-inghet, printre altele, si sunt toxici pentru om.

Concentratia de nicotina s-a potrivit, in cele mai multe cazuri, cu ceea ce a fost declarat pe eticheta, variind de la 85-121 %, in functie de marca.

Cercetatorii au constatat ca toate impuritatile pe baza de nicotina au format 0-4.4 % din continutul de nicotina din e-lichid, in functie de marca, dar cele mai multe au fost de 1-2 %. Toate impuritatile descoperite sunt aprobate si sunt folosite de catre producatorii de medicamente in produsele pentru renuntare la fumat.

Substantele etilen glicol si dietilen glicol au lipsit la toate e-lichidele testate.

Desi echipa nu a analizat acest aspect, nu se stie exact de unde provine prezenta acestor compusi in rezervele cu e-lichide pentru tigara electronica. Ele ar putea fi un rezultat al procesului de fabricatie originala a nicotinei, in calitate de co-extractanti sau produsi de oxidare. Alternativ, ei pot fi formati prin oxidarea nicotinei de catre unii dintre aditivii meniti pentru a imbunatati aroma vaporilor.

Concluzia cercetatorilor a fost ca impuritatile prezente in nicotina din lichidul pentru tigara electronica nu pun in pericol sanatatea utilizatorilor. De asemenea, alte studii au ajuns la concluzia ca vaporii de la tigara electronica nu sunt periculosi pentru non-utilizatori.

La nivel mondial exista cateva milioane de vaperi care au reusit sa inlocuiasca tigarile din tutun cu tigara electronica. Mai mult, pana in prezent nu s-au inregistrat plangeri de la utilizatori cu privire la efecte negative asupra sanatatii.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *