Legislatie

Care este rolul unui diriginte de santier?

Recomanda informatia!

Pe parcursul ultimilor ani, foarte multi dintre cetatenii romani au decis sa renunte la deloc spatioasele apartamente si sa faca trecerea la o casa mai mica sau mai mare, in functie de posibilitati. In timp ce unii dintre ei au ales sa cumpere (proces deloc profitabil daca stam sa punem pe hartie costurile unei case), altii au decis sa-si construiasca singuri casa de vis. Evident, si aceasta decizie are avantaje si dezavantaje, mai ales in cazul in care nu poti avea incredere deplina in muncitorii angajati si nu poti fi sigur ca acestia isi fac treaba asa cum este recomandat. Indiferent ca stai sau nu cu ochii pe ei, in cazul in care nu ai urmat cursurile unei facultati de constructii, nu ai cum sa iti dai seama ca ceea ce fac este bine sau rau.

Definitia spune ca un diriginte santier este persoana insarcinata de catre un anumit investitor cu verificarea caltiatii materialelor folosite pentru respectiva lucrare, dar si cu verificarea executiei in mod corect a lucrarii de constructie. Mai clar, un diriginte de santier are obligatia de a se asigura ca materialele folosite sunt cele potrivite, si ca executia se deruleaza cat mai corect si mai rapid cu putiinta.

Functia de diriginte de santier mai poate fi cunoscuta si sub numele de inspector de santier activitatea acestuia din urma fiind reglementata de catre Ordinul nr. 448/2002.

Un diriginte de santier are, in primul rand, obligatia de a verifica autorizatiile de constructie si de a constata daca se respecta conditiile legale. De asemenea, trebuie sa constate daca autorizatia este conforma cu proiectul de constructie, iar in caz contrar, sa nu permita continuarea lucrarii in speta.

Tot dirigintele de santier este obligat sa studieze atat caietul de sarcini cat si tehnologiile sau procedurile prevazute pentru realizarea constructiilor. Este absolut obligatoriu ca acesta sa isi dea acceptul sau sa sugereze o alternativa in cazul in care nu considera alegerile facute tocmai potrivite.

Dirigintele de santier are obligatia de a urmari permanent realizarea constructiei in ideea ca aceasta sa fie in conformitate atat cu contractul cat si cu proiectul, cu caietul de sarcini si cu reglementarile tehnice in vigoare. Cu alte cuvinte, un diriginte de santier se asigura ca muncitorii contractati de dvs. realizeaza un produs perfect in special din punct de vedere calitativ.

Una din sarcinile absolut obligatorii ale unui diriginte de santier este aceea de a interzice munca personalului necalificat acolo unde se cere doar personal calificat. Acest lucru minimalizeaza riscul accidentelor la locul de munca, dar si calitatea constructiei. Nu poti obtine un produs de calitate daca cei ce contribuie in acest sens nu au studiile necesare.

Acestea sunt doar cateva dintre atributiile unui diriginte de santier. Dupa cum probabil v-ati dat deja seama, acesta din urma are un rol extrem de important in realizarea unei lucrari de constructie si poate dicta rezultatul final. 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *