Internet

3 Reguli de web design pentru formulare web

Recomanda informatia!

Pentru tipurile de website-uri care au nevoie de un anumit tip de input al userilor sau de colectarea de informatii, cea mai simpla solutie sunt formularele web.  Este foarte important ca designul acestora sa fie facut cat se poate de bine pentru a nu induce utilizatorii in eroare.

Pentru a construi un formular web profesional exista softuri de genul CoffeeCup Web Form Builder. Pentru a lucra cu usurinta cu astfel de softuri si a evita crearea unor formulare prea complicate ce pot descuraja potentialii utilizatori, trebuie urmarite o serie de reguli simple:

1. Designul unui formular web trebuie sa aiba un scop precis

Este foarte descurajant pentru un utilizator sa petreaca mai mult timp de cat este necesar completand un formular. Pentru a evita aceasta problema, inca din stadiul de planificare trebuie eliminate absolut toate elementele si intrebarile care nu sunt in mod neaparat necesare. Aceasta regula este valabila pentru orice parte legata de web design, asa cum pot atesta freelanceri profesionisti si companiile specializate in domeniu.

Structura unui formular trebuie sa fie functionala si usor de urmarit de catre utilizatori, tinand cont de cateva detalii general valabile, ca spre exemplu faptul ca in mod natural informatia se citeste de sus in jos si de la stanga la dreapta. Cand vine vorba de elemente de web design simple precum formularele, acestea trebuie sa distraga cat mai putin atentia utilizatorilor, astfel ca este bine sa se opteze pentru una din variantele cel mai des intalnite din punct de vedere structural. Template-uri ale acestora pot fi gasite la o simpla cautare pe internet.

2. Formularul trebuie sa fie specific si personalizat

Este o idee proasta se se copieze exact formulare folosite pe alte site-uri. Pentru a colecta informatie cat mai precisa de la utilizatori si partea de design a formularului trebuie gandita in asa fel incat sa se muleze perfect pe subiectul urmarit. Pentru a putea crea un formular ce se armonizeaza cu restul elementelor de web design, trebuie raspuns la cateva intrebari. Care este tipul de informatii dorit de la utilizatori? In ce scop? Fromularul va fi completat din proprie intitiativa sau este obligatoriu pentru a accesa o alta parte a paginii?

3. Atunci cand anumite parti ale formularului au nevoie de informatii in plus, descrierile acestora trebuie sa fie scurte si la obiect

Foarte putini utilizatori vor avea rabdarea sa citeasca un manual complex pentru a completa un simplu formular. Daca o anumita casuta a acestuia necesita informatie specifica, explicatia in ceea ce priveste modul completarii trebuie sa fie cat se poate de simpla si clara.

Se poate discuta foarte mult despre ce trebuie urmarit si ce trebuie evitat atunci cand se construieste un formular web, insa asa cum demonstreaza regulile de mai sus, cel mai important element este simplitatea. Acesta trebuie sa se armonizeze cu restul designului si sa nu ia prea mult din timpul utilizatorilor.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *