Legislatie

Actori institutionali ai politicii de dezvoltare regionala

Recomanda informatia!

Vorbim in cele ce urmeaza despre principalii actori institutionali ai politicii de dezvoltare regionala la nivelul Uniunii Europene.

1. Directia Generala (DG) pentru Politica Regionala

Scopul acestui departament din cadrul Comisiei Europene consta in imbunatatirea durabila a economiei si a calitatii vietii la nivelul intregii Uniuni Europene, indiferent de tara. Pentru Directia Generala (DG) pentru Politica Regionala lucreaza aproximativ 700 de profesionisti din toata Uniunea Europeana, care inteleg provocarile cu care se confrunta diverse state membre si regiunile lor. Acestia isi folosesc cunoasterea pentru a viza investitiile care stimuleaza cresterea economica si crearea de locuri de munca. Directia lucreaza cu statele membre, regiuni si alte parti interesate pentru a evalua nevoile, finantarea investitiilor si sa evalueze rezultatele dintr-o perspectiva a UE pe termen lung.

Directia Generala pentru Politica Regionala este responsabila de administrarea a trei mari fonduri: Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR); Fondul de coeziune, care sprijina proiectele de mediu si de transport in statele membre al caror PIB este mai mic de 90% din media comunitara; Instrumentul pentru politici structurale de preaderare (ISPA), care asista tarile candidate in vederea imbunatatirii mediului si la dezvoltarea retelelor de transport.

2. Parlamentul European

Prin Comitetul pentru Politica regionala, Transport si Turism, aceasta institutie se preocupa de politica de dezvoltare regionala.  

3. Consiliul Uniunii Europene

La randul sau, acest organism contribuie la coordonarea politicilor economice ale SM.

4. Comitetul Regiunilor (CR)

Acest organism isi indreapta atentia catre probleme de coeziune economica si sociala, retele de infrastructura trans-europeana, sanatate, educatie, cultura,  ocuparea fortei de munca, probleme sociale, probleme de mediu, formare profesionala si  transport.

5. Banca Europeana de Investitii (BEI)

Pe langa faptul ca este intr-adevar un actor institutional al politicii de dezvoltare regionala, aceasta institutie este, de asemenea, si un  instrument de finantare, acordant tarilor membre imprumuturi si  garantii, cu dobanda redusa.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *