Legislatie

Este certificatul energetic obligatoriu sau nu?

Recomanda informatia!

De la 19 iulie 2013, certificatul energetic a devenit un act obligatoriu atunci cand dorim sa vindem un apartament, casa… sau aproape orice imobil. Tot de atunci, a devenit obligatoriu certificatul energetic si cand dorim sa oferim spre inchiriere un imobil.

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic are rolul de a ne oferi date cu privire la consumul de energie al apartamentului, casei sau al imobilului in care locuim. Acesta indica consumul specific al cladirii in sine.

Certificatul de performanta energetica este acum obligatoriu pentru orice cladire rezidentiala sau folosita zi de zi. Prin urmare, in lista intra blocurile de locuinte, biirouri, restaurante, institutii de invatamant, cladirile destinate comertului, cat si majoritatea cladirilor administrate de institutii ce presteaza servicii publice.

Nu toate cladirile trebuie sa aiba certificat energetic

Sunt anumite imobile care fac exceptie de la regula. Lacasurile de cult, cladirile istorice, cat si cladirile cu caracter religios nu au nevoie de certificate energetice. De asemenea, nici cladirile care sunt destinate a fi folosite doar cateva luni pe an si nici cele destinate agriculturii si nu sunt locuibile nu necesita certificat energetic.

Un audit energetic este valabil 10 ani de zile. Asta daca nu s-au facut modificari majore ale imobilului in acest timp.

Cine face si ne elibereaza certificatul de performanta energetica?

Certificatul este realizat si eliberat de auditorul energetic in urma unui audit energetic. Auditorul energetic isi desfasoara activitatea in baza atestatului de la MDRAP(Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice). Aici gasiti mult mai multe detalii despre certificatele energetice si referinte la auditorii energetici.

Cat costa certificatul energetic?

Pretul unui certificat energetic se calculeaza in functie de mai multi factori, printre care: tipul constructiei, anul constructiei, orientare, regim de inaltare etc. Pretul nu este unul fix si difera de la firma la firma. Unii auditori realizeaza certificatul energetic cu 200 RON, in timp ce altii cu 100 Euro. De asemena, si calitatea unui audit energetic difera de la firma la firma. Sunt auditori care intocmesc certificatul pe baza unui telefon, insa sunt si auditori profesionisti care intocmesc certificatul energetic vizitand imobilul si analizand toti factorii ce influenteaza consumul de energie al cladirii.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *