O lectie scurta despre panourile solare si utilitatea lor
Fizicianul scotian James Dewar, a inventat un tub cu pereti dubli si vid intre cei doi pereti in 1893. In 1909 Emmet a inventat tubul vidat bazat pe principiului termosului pentru a transforma energia solara. Inventia lui patentata este inca folosita pentru cele mai avansate tuburi vidate construite in prezent. Asa s-a nascut tubul vidat pentru panoul solar. Tubul vidat este un produs optimizat in geometrie si performante. Sunt construite sub forma de tuburi concentrice de sticla ce sunt unite intr-o parte sub forma unei semisfere si unite si la capatul opus. Spatiul dintre ele este vidat si izolat termic in vid. Tubul din interior este acoperit cu un strat selectiv care-l transforma in absorber. Stratul este situat in interiorul tubului si protejat de vid. Azi, pentru ca tehnologia a avansat si costurile de productie sunt mai accesibile ca acum peste 100 de ani, poti sa consulti o oferta de panouri cu tuburi vidate.
Panoul solar fotovoltaic
Inainte de a merge mai departe, cred ca majoritatea va intrebati – ce preturi au panourile solare?
Si totusi, ce face un panou solar fotovoltaic? Acesta converteste energia de la soare in electricitate. Este facut dintr-un strat subtire de material semi-conductor prins cu rasina polymer intre staraturi de sticla. Cand este expus la lumina solara, acesta produce electricitate. Panourile solare fotovoltaice difera prin eficienta, adica cat din energia soarelui este folosita de panou, si prin pret. Ele pot fi: monocristaline, sunt cu 13 – 17% mai eficiente decat cele policristaline; policristaline, sunt mai ieftine decat cele monocristaline dar mai putin eficiente; hybride, din celule combinate, cu pret putin mai mare. Ca idee, este bine sa verifici costul pe watt (lei/watt) cand compari si alegi sa cumperi panouri fotovoltaice.
Altfel spus, panourile solare sunt grupuri de celule solare care functioneaza împreuna, cu scopul de a converti energia solara în energie termica (panourile solare termice) sau în energie electrica (panourile fotovoltaice). Acestea sunt fiabile si reprezinta un instrument de utilizare a unei resurse a naturii la care avem acces în mod gratuit. Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare si a performantelor ce le însotesc, trebuie retinut faptul ca utilizarea acestora la scara larga înseamna o contribu?ie majora la purificarea mediul înconjurator.
Nu toate resursele naturale ale planetei sunt gratuite sau infinite, a?a ca energia solara merita exploatata, fiind gratuita ?i va exista indiferent de circumstan?e ?i de nivelul de exploatare. Panourile solare au devenit o alternativa tot mai utilizata de consumatori pentru a produce energie electrica si de a reduce costurile pentru utilitati. Un beneficiu adus de panourile solare este acela ca nu afecteaza în mod negativ mediul înconjurator: nu emana gaze ?i nu polueaza aerul.
Cand sunt utile panourile solare?
De exemplu, panourile solare pot fi solutia ideala pentru gospodarii sau pensiuni aflate în zone izolate, unde reteaua de electricitate nu a patruns. Sistemele solare pot fi folosite cu succes la constructii noi sau în cadrul proceselor de modernizare. Panourile solare va ofera independenta energetica deoarece ele nu necesita niciun fel de combustibil sau, pe timp de iarna, consumul este minim. Panourile solare termice asigura apa calda utilitara pe tot parcursul anului (iarna în combinatie cu alta sursa).
Desi nu veti putea renunta mod direct la reteaua electrica a furnizorului sau la alti combustibili conventionali, panourile solare va vor creste considerabil gradul de autonomie energetica prin simplul fapt ca veti reduce consumul energiei obtinuta conventional.