Casa-Gradina

COSURI DE FUM CONFECTIONATE DIN INOX DUBLU IZOLAT

Recomanda informatia!

Poate ca va intrebati daca exista diferenta intre tipurile de cosuri de fum, avand in vedere ca pana nu de mult, erau toate la fel, adica din caramida. Acum, adevarul este ca pana si producatorii de hornuri au ajuns sa fie inovativi, ca mai orice producator al vremurilor moderne. Asa ca este la libera voastra alegere daca preferati cosuri de fum din inox dublu izolat, cosuri din inox si tabla zincata, cosuri simple de inox sau traditionalele hornuri din caramida, ceramica sau ciment.

Cosuri de fum din inox dublu izolat: mod de functionare

Dintotdeauna, hornul a fost folosit pentru evacuarea gazelor de combustie, rezultate in urma arderilor. Acelasi rol il indeplinesc si cosurile de fum din inox dublu izolat, care sunt structuri ce fac posibila comunicarea aerului intre doua medii cu diferite temperaturi: mediul intern si cel extern.

Aerul mai cald, din interiorul cosurilor de fum are o presiune minora comparativ cu aerul din mediul exterior. Diferentele de presiune creeate permit ridicarea fumului catre zonele mai inalte si totodata schimbul maselor de aer. Aerul cald, sarac in oxigen si bogat in gaze de combustie, este inlocuit cu altul proaspat si oxigenat. Acest proces imbunatateste functionarea sobei, centralei, semineului, intr-un cuvant, imbunatateste tirajul focarului si a sistemului de incalzire.

Fumul din soba si focar, urcand, tinde sa se raceasca in cazul hornurilor clasice, avand ca rezultat diminuarea diferentelor de presiune intre aerul intern si cel extern. Este important ca acest lucru sa nu se intample inainte de evacuarea tuturor gazelor reziduale spre partile inalte si de acolo in mediul extern. Daca sunteti inspirati si alegeti cosuri de fum din inox dublu izolat pentru sistemul vostru de incalzire, acest lucru nu se va intampla.

Cosuri de fum din inox dublu izolat: caracteristici tehnice

Cosurile de fum din inox dublu izolat au o aplicabilitatea vasta, fiind potrivite pentru evacuarea fumului din structuri precum: centrale termice de mici dimensiuni, diverse sisteme de incalzire pe gaz sau lemne, sisteme colective de evacuare a fumului, etc. Avantajul este ca pot fi montate atat in interiorul, cat si in exteriorul spatiilor perimetrale ale cladirilor, fara sa strice aspectul arhitectonic al acestora.

Asigurand o excelenta functionare a instalatiilor de incalzire, cosurile de fum din inox dublu izolat sunt caracterizate de trei straturi circulare concentrice, dupa cum urmeaza:

  • Peretele intern, alcatuit din tabla de inox cu o grosime de 0,5 mm si cu un diametru al circumferintei de 180 mm;
  • Peretele extern, din tabla inoxidabila, cu grosimea de 0,4 mm si cu diametrul circumferintei de 220 mm;
  • Stratul izolant, alcatuit din vata bazaltica, de inalta densitate, cu o grosime de 30 mm.

Adeseori, la cerere, din motive estetice si potrivit exigentelor arhitectonice, peretele extern al cosurilor de fum din inox dublu izolat poate fi inlocuit cu materiale de gen tabla zincata, otel galvanizat, etc.

Cosuri de fum din inox dublu izolat: proiectare

Pentru evitarea problemelor legate de tiraj, este fundamental ca fiecare dintre cosurile de fum sa fie astfel proiectate incat sa impiedice racirea rapida a aerului din timpul evacuarii. Diametrul sectiunii structurilor de fum trebuie sa fie proportional cu dimensiunea focarului, deoarece daca este prea mic, poate impiedica urcarea adecvata a gazelor de combustie.

Atat cosurile de fum din inox dublu izolat, cat si cele simple, cu un singur perete trebuie sa fie drepte, fara curbe sau ”gatuiri”, evitand astfel orice turbulenta care ar putea ingreuna miscarea corecta a aerului. In cazul in care cosurile de fum nu se pot alinia perfect cu hornul, structura de evacuare se poate inclina putin, insa este important sa se evite portiunile orizontale sau cu deviatie foarte mare de la axul vertical.

Nu conteaza daca optati pentru noile si modernele cosuri de fum din inox dublu izolat sau pentru niste hornuri traditionale, important este ca acestea sa-si faca treaba pentru care au fost proiectate.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *