Legislatie

Drepturile pentru somaj au suferit unele modificari

Recomanda informatia!

O noua ordonanta de urgenta vine sa stabileasca stagiul de cotizare pentru categoriile de persoane asigurate in mod obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj si pentru cele care se asigura facultativ in cadrul aceluiasi sistem dar si in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de somaj incepand cu data de 1 Ianuarie 2018, data la care urmeaza sa intre in vigoare dispozitiile Codului Fiscal modificat. Au fost eliminate contributiile de asigurari pentru somaj datorate de angajati si angajatori.

O prima categorie de modificari se refera la faptul ca au fost eliminate contributiile de asigurari pentru somaj si contributia pentru Fondul de garantare pentru planta creantelor salariale. In schimb, aceasta a fost introdusa la Contributii sociale obligatorii, contributia asiguratorie pentru munca de 2,25%.

Stagiul de cotizare se refera la perioada de timp pentru care persoana a fost asigurata obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj dar si la perioada de timp pentru care persoana a fost asigurata in mod facultativ prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj si prin plata in temeiul acestui contract de asigurare a contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Astfel, este asigurat cel care realizeaza venituri, potrivit legii si care este asigurat in mod obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj dar si persoana care se asigura in mod facultativ prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj si prin plata in temeiul acestui contract de asigurare a contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Asiguratii au dreptul sa beneficieze de indemnizatie de şomaj, cu modificarile care privesc:

-cetatenii romani care lucreaza in strainatate, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor ce au calitatea de pensionari;

-cetatenii straini sau apatrizi care, in perioada in care au domiciliul sau resedinta in Romania, sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor ce au calitatea de pensionari.

 

Recomanda informatia!

Un comentariu la „Drepturile pentru somaj au suferit unele modificari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *