Legislatie

Dosarul de dauna RCA

Recomanda informatia!

Accidentul de circulatie poate fi definit ca un eveniment in care este implicat cel putin un vehicul in miscare, produs pe un drum deschis circulatiei publice, din care a rezultat decesul sau ranirea unor persoane, avarierea unui vehicul ori alte pagube materiale.

Desigur ca astfel de evenimente nu sunt dorite de nimeni, din pacate, insa, riscul producerii lor nu poate fi eliminat in totalitate. De aceea, persoanele pagubite in urma unui accident rutier trebuie sa isi cunoasca drepturile si sa actioneze in vederea acoperirii prejudiciului suferit.

Pagubele produse in urma unui accident de circulatie sunt acoperite in general de asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente auto (RCA) a soferului vinovat de producerea accidentului in cauza.

Polita RCA – Situatii in care se acorda despagubiri:

In cazul politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri in forma baneasca pentru:

a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial (traume psihice suferite);

b) pagube materiale;

c) pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;

d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

 

 

Conform legislatiei in vigoare, asiguratorul RCA acorda despagubiri pana la limita prevazuta in polita de asigurare RCA, indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul – pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri, atat in timpul deplasarii, cat si in timpul stationarii vehiculului asigurat, pentru:

1. prejudiciul produs de dispozitivele sau instalatiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atasului tractat de vehicul;

2. prejudiciul produs din vina conducatorului vehiculului asigurat, inclusiv in cazurile in care la data accidentului conducătorul vehiculului:

– a condus vehiculul fara consimtamantul explicit sau implicit al asiguratului;

– nu este titularul unui permis care sa ii dea dreptul sa conduca vehiculul respectiv;

– nu a respectat obligatiile legale de ordin tehnic cu privire la starea si siguranta vehiculului respectiv;

3. prejudiciul produs prin fapta lucrului, cand prejudiciul isi are cauza in insusirile, actiunea sau inactiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori caderea accidentala a substantelor, materialelor sau a obiectelor transportate;

4. cazul in care persoanele care solicita despagubiri pentru vatamari corporale sunt membri ai familiei asiguratului, conducatorului auto sau ai oricarei altei persoane a carei raspundere civila este angajată intr-un accident de vehicul;

5. prejudiciile provocate tertilor, drept consecinta a deschiderii usilor vehiculului, in timpul mersului sau atunci cand vehiculul este oprit ori stationeaza, de catre pasagerii acestuia, fara asigurarea ca nu se pune în pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic.

 

 

Ce trebuie sa faceti inainte de a deschide dosarul de dauna

Pentru a putea incasa despagubirile la care sunteti indreptatiti trebuie sa deschideti un dosar de dauna la societatea de asigurare care a emis asigurarea RCA a soferului vinovat.

Inainte de a merge sa deschideti un dosar de dauna trebuie sa stiti ce trebuie facut imediat dupa accident.

Daca sunteti implicati intr-un accident usor, fara victime, este necesar sa completati si sa depuneti la societatea de asigurare formularul de constat amiabil. Acesta se intocmeste doar in situatia in care nu se produc vatamari corporale, sunt implicate doar 2 autovehicule care au RCA valabil in momentul producerii accidentului, accidentul se realizeaza in Romania si nu este savarsita o infractiune. Asiguratorul la care este depus acest document este obligat sa constate avariile, sa emita documentul de intrare in reparatie, sa decida cine este vinovatul si sa deschida dosar de dauna.

In situatia in care automobilul este inmatriculat pe numele unei persoane juridice, trebuie sa stiti ca este necesar sa aveti o delegatie. Daca automobilul este luat in leasing, trebuie sa vi se elibereze de la firma de leasing o imputernicire de reparatie, care reprezinta doar o formalitate, ca apoi sa mergeti la centrul de constatare a daunelor al societatii de asigurari.

In cazul in care cel raspunzator de accident nu are o asigurare obligatorie RCA, valabila la data la care se produce accidentul rutier, va puteti adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Documentele necesare pentru deschiderea dosarului de dauna in baza politei RCA pentru avarii:

– B.I./C.I. + permis conducator auto pagubit – in original si in copie;
– certificatul de inmatriculare al vehiculului pagubit – in original si in copie;
– cartea de identitate a vehiculului pagubit – in original si in copie;
– copia certificatului de inmatriculare al autoturismului asigurat RCA (vinovat);
– copia politei de asigurare obligatorie RCA a autovehiculului vinovat;
– formularul de constat amiabil sau actele eliberate de Politie, in original (Proces-Verbal de Contraventie sau Autorizatie de Reparatie + Anexa nr.2);
– imputernicire, semnata si stampilata, daca pagubitul este persoana juridica sau companie de leasing;
– procura notariala, daca dosarul de dauna este deschis de o alta persoana decat proprietarul persoana fizica al autovehiculului pagubit.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *