Sanatate-Medicina

Nutrientii esentiali pe care trebuie sa-i consumam din alimente

Recomanda informatia!

Pe langa minerale si vitamine, organismul are de asemenea nevoie de o varietate de alte elemente nutritionale pentru a-si pastra echilibrul.

Antioxidanti. Reprezinta sistemul natural de aparare al organismului impotriva radicalilor liberi. Pe langa anumite vitamine  cu proprietati antioxidante, exista de asemenea alti compusi asemanatori vitaminelor, cu ar fi carotenul (alfa si beta carotenul), licopenul si luteina cu proprietati antioxidante.

Proteinele sun prezente in fiecare celula din corpul nostru si reprezinta componenta cea mai importanta a oaselor, muschilor, pielii, parului si sangelui. Proteinele reprezinta inlantuiri de aminoacizi care sunt esentiali din punct de vedere nutritional deoarece corpul nu poate produce aminoacizi esentiali in mod natural si crea rezerve pentru utilizare ulterioara.

Carbohidratii sunt elementul esential cerut de catre organism pentru a furniza energie. Astfel, atletii trebuie intotdeauna sa-si creasca aportul de carbohidrati inainte de derularea unei activitati sau effort fizic intens.

Fibrele sunt o forma speciala de carbohidrati. Fibrele se impart in doua categorii: fibre insolubile, cum ar fi cerealele integrale, taratele si anumite fibre din legume – fibre solubile, cum ar fi ovazul, merele, afinele, perele si morcovii.

Grasimile sunt in general formate din anumiti acizi grasi. Majoritatea acizilor grasi sunt considerati “neesentiali” pentru sanatatea umana, cu exceptia acizilor grasi omega 3 si omega 6. Acestia sunt acizi grasi nesaturati care se gasesc in special sub forma lichida. Sunt considerati a fi mai benefici sanatatii decat acizii grasi saturati, care ar trebui consumati in cantitati mici.

Apa nu ar trebui omisa datorita calitatilor sale nutritive, deoarece are proprietati nutritionale vitale sanatatii umane. Pestre doua treimi din corp este format din apa. Totusi corpul nu poate sintetiza si crea rezerve de apa. Astfel, este necesara furnizarea sa regulata, pentru a evita deshidratarea si alte probleme de sanatate. Apa contribuie la reglarea temperaturii corpului.

Toti acesti nutrienti sunt importanti pentru noi oamenii, de aici rezultand ca trebuie sa acordam o mare atentie unei alimentatii sanatoase si diversificate.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *