Sanatate-Medicina

Pielea in timpul sarcinii

Recomanda informatia!

Odata cu sarcina apar si foarte multe modificari hormonale ce pot provoca schimbari vizibile la nivelul pielii. Majoritatea acestor schmbari nu sunt grave si dispar la cateva saptamani dupa sarcina, unele insa pot fi foarte suparatoare si necesita atentia unui doctor dermatolog.

Una din cele mai comune boli de piele specifice sarcinii este cunoscuta ca eruptia polimorfa a sarcinii sau ca papulele urticariene pururitice ale sarcinii. Aceasta dermatoza afecteaza una din 160 de femei insarcinate si apare cel mai des in primul trimestru a sarcinii. Eruptia se manifesta in general pe abdomen si coapse, in special in jurul vergeturilor abdominale si a fost asociata cu sarcinile multiple si obezitatea materna. Este indicat ca imediat ce apar primele simptome gravida sa programeze o consultatie la medicul dermatolog, acesta fiind in masura sa prescrie un tratament ce nu va pune in pericol fatul.

Nivelurile anormale de hormoni din sange pot determina aparitia dermatitei papulare de sarcina. Aceasta boala de piele se manifesta prin aparitia unei eruptii rosiatice insotita de mancarimi, uneori petele fiind acoperite de cruste. Petele seamana cu muscaturile de insecte si nu apar in grupuri, afectand orice parte a corpului. Chiar daca nu deranjeaza foarte mult mama, studile au demonstrat o legatura intre decesul fetal si aceasta aparent banala boala de piele. Este obligatoriu sa consultati doctorul dermatolog imediat ce apar primele simptome.

Acneea este o alta afectiune ce poate afecta viitoarele mamici, indiferent daca acestea au avut sau nu probleme in timpul adolescentei. Este foarte important ca gravidele sa nu incerce a trata acneea bazandu-se pe sfatul cunoscutilor sau folosind creme si lotiuni disponibile in farmaci. Majoritatea acestor produse contin ingrediente interzise in sarcina si tratamentul necorespunzator poate cauza aparitia cicatricelor si complicatilor periculoase. Gravidele trebuie sa apeleze la un doctor specializat in dermato-cosmetica pentru a putea combate cu succes acneea fara a pune in pericol viata copilului.

Pentru a avea o sarcina usoara si lipsita de evenimente negative este indicat ca femeile gravide sa apeleze cu incredere la medicul specialist ori de cate ori au o problema sau nelamurire.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *