Sanatate-Medicina

Cum combatem sezatiile de greata

Recomanda informatia!

Greata reprezinta senzatia unei varsaturi iminente si se asociaza de obicei cu salivatie, scaderea tensiunii si a pulsului, transpiratii, paloare si inapetenta. Greata izolata, fara varsaturi, se intalneste in cateva afectiuni digestive sau care nu au legatura cu tubul digestiv. Poate aparea precoce in gastrita cronica sau cancerul gastric, unde poate fi singurul simptom. Mai apare in afectiuni ale ficatului precum hepatita, fiind insotita de lipsa poftei de mancare. Persoanele cu probleme renale grave, precum insuficienta renala, au senzatii de greata datorita iritatiei gastrice.

Greata matinala, care nu impiedica alimentatia, aparuta la o femeie tanara, poate sa sugereze sarcina.
Varsaturile izolate sunt, de regula, consecinta unor excese alimentare, hidrice sau iritatiei mucoasei digestive cu diferiti compusi chimici. Prezenta unei boli grave poate fi semnalata de fluxul repetat de accese de voma, care ajunge sa impiedice procesul de hranire si sa duca la pierderea unor cantitati semnificative de saruri minerale si apa din organism. In asemenea situatii este necesara prezentarea urgenta la medic pentru ca deshidratarea produsa de varsaturi si pierderile de electroliti pot pune viata in pericol. Pe langa tratamentul starii alterate produse de varsaturi, medicul terbuie sa investigheze si cauza sau boala care a produs evenimentul.

Greata poate fi combatuta cu ajutorul antiemeticelor. E recomandat insa sa va documentati bine despre recomandarile si contraindicatiile administrarii antiemeticelor, inainte sa incepeti sa le luati.

Cauze de varsaturi repetate sunt:

Cauze digestive: produc cel mai des varsaturi. Ulcerul necomplicat nu este o cauza comuna de varsaturi. Aparitia varsaturilor la o persoana cu ulcer semnifica dezvoltatrea complicatiilor (obstructie pilorica, perforatie). Alte boli digestive care dau varsaturi sunt gastrita cronica, apendicita, colecistita, pancreatita, hepatita.

Cauze nervoase: raul de inaltime, raul de miscare dau senzatie de ametire si varsaturi; in tumorile creierului pot aparea varsaturi brusc, neprecedate de senzatie de greata;

 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *