Cum aleg cel mai bun cadru de mers pliabil cu roti?
Cadrul de mers pliabil este un dispozitiv ortopedic ajutator care ofera utilizatorului, persoana cu deficiente de mers, posibilitatea de mentinere sau recuperare progresiva a mersului, in mod individual, independent de prezenta unei persoane insotitoare.
Deficientele care necesita dispozitive ajutatoare cadru de mers sunt :
- Deficiente moderat-severa – hemicadru/cadru de mers;
- Afectarea severa a stabilitatii – cadru de mers, eventual cu roti;
- Afectarea functiei pumn/mana – cadru de mers cu platforma.
Cadrul de mers estecofectionat din 4 stalpi verticali uniti prin bare orizontale (iar in cazul rolatorului, din 4 sau 3 stalpi verticali), prevazute cu manere adaptate pentru functia pacientului de a apuca. Stalpii verticali sunt reglabili pa inaltime, 2 stalpi sunt prevazuti cu dopuri antiderapante, iar 2stalpi sunt prevazuti cu roti cu frane.Sustinerea pacientului este bilaterala, ceea ce ii confera stabilitate superioara acestui mijloc de deplasare, cu conditia ca pacientul sa aiba forta suficienta in membrele superioare. La alegerea inaltimii corecte a cadrului de mers, pacientul este asezat in ortostatism, umerii relaxati, coatele flectate la 20º, iar cadru de mers este pozitionat la aproximativ 30 cm in fata pacientului, inconjurand partial pacientul.
Cadrele de mers sunt usor de folosit, furnizand un suport mai mare si un mers mai sigur si sunt folosite in fazele initiale ale antrenamentului la mers, pentru a ajuta pacientul sa capete echilibru si incredere inainte de a trece la alte mijloace ajutatoare carje si eventual bastoane.
Cadrele de mers pot fi fixe si mobile, cele mobile pot avea roti doar la stalpii anteriori sau la toti cei 4 stalpi. Cele mobile, sau rulante, permit deplasarea prin impingere si nu prin ridicare si se utilizeaza de catre pacientii care nu au coordonare sau forta in membrele superioare si in trunchi. Cadrele mobile presupun o oarecare instabilitate fata de cele fixe sic a urmare, pacientii trebuie supravegheati.
Exista si cadre de mers care au un suport tip platforma pentru antebrat, care poate fi atasat cadrului de mers fix sau rulant utilizate de cei care au dureri si deformari ale pumnului si mainii, dar aceste cadre de mers sunt mai grele decat celelalte. Utilizarea cadrelor ofera stabilitate in doua planuri inainte-inapoi si lateral.
Nu va grabiti atunci cand folositi un cadru de mers.Cadrul de mers pentru urcarea si coborarea scarilor necesita un echilibru foarte bun si o forta buna pe membrele superioare.
Cadrul de mers este cel mai potrivit dispozitiv pentru pacientul care are un mers nesigur datorita tulburarilor de echilibru putand fi folosit si pentru recuperarea precoce a mersului. Are avantajul ca asigura un suport maxim al pacientului. Dintre dezavantaje amintim: mers lent si incomod, are utilizare limitata in interior si nu poate fi folosit cu maxima siguranta pentru urcatul si coboratul scarilor.
Cum se realizarea transferul de la un cadru de mers la un scaun si invers?
Pentru a realiza acest transfer, trebuie sa va apropiati cu spatele de scaunul pe care vreti sa va asezati, pana il atingeti cu picioarele, apoi lasati-va in jos cu sustinandu-va cu ambele maini aplicate pe manerele scaunului. In sens invers, pentru a va ridica de pe scaun, impingeti-va cu mainile in manerele scaunului si apoi apucati manerele cadrului de mers.
Mersul cu cadru fix sau cu cadrul mobil se poate executa in 2, 3 si 4 timpi. De asemenea exista si cadre de mers articulate care permit avansarea alternativa.
Etapele mersului in 2 timpi:
Timpul 1: Se deplaseaza anterior cadrul fix, sau se impinge cadrul mobil, la lungimea unui pas, greutatea corpului se repartizandu-se pe membrele superioare, concomitent trunchiul si membrul inferior afectat penduleaza anterior, dupa cadru,
Timpul 2: Se deplaseaza anterior si membrul inferior neafectat concomitent cu trecerea greutatii corpului de pe aparatul ajutator, cadrul de mers, pe acest membru inferior.
In continuare prezentam cateva modele de cadre de mers:
Cadru de mers cu rotile are o structura pliabila de mare ajutor in caz de transport sau depozitare, este reglabil in inaltime, fiind confectionat din duraluminiu, tratat contra coroziunii, are manere ergonomice, amortizoare anti-zgomot pentru picioarele din spate, rotile frontale cu diametrul de 5toli. Cadrul este destinat persoanelor cu mobilitate scazuta, persoanelor cu handicap locomotor, temporar sau permanent.
- Cadru pentru mers, pasitor, cu dublu sprijin
Cadru de mers pasitor cu dublu sprijin are o structura pliabila. Cadrul are doua randuri de puncte de sprijin, de manere, cele aflate la partea superioara sunt utilizate in timpul mersului, celelalte sunt utilizate atunci cand pacientul se aseaza sau a se ridica. Poate fi folosit in regim de cadru pasitor sau blocat, in regim de cadru cu structura fixa. Este destinat persoanelor varstnice, cu mobilitate scazuta, persoanelor cu handicap locomotor temporar sau permanent.
- Rolator 2 roti si scaun
Rolatorul cu 2 roti si scaun are manere ergonomice, reglabile pe inaltime, detasabile pt transport, structura din otel vopsit epoxy, este stabil, usor de utilizat, are 2 roti , este ajustabil in inaltime 70-92,5cm si are greutate maxima utilizator 100 kg.
- Rolator 4 roti, scaun si cos
Rolatorul cu 4 roti, scaun si cos are manere ergonomice, reglabile pe inaltime, detasabile pt transport, structura de otel vopsita epoxy, frane cu autoblocare, este stabil, usor de utilizat, are 4roti pline de Ø20 cm grosime 5 cm, din care2 roti fixe si 2 roti mobile, greutate rolator inclusiv scaun: 12 kg, ajustabil in inaltime 80-99cm, greutate maxima utilizator: 120 kg.
Dispuneti de mai multe informatii cu privire la aceste dispozitive de mers accesand acest link. Toate aceste modele de cadre de mers se utilizeaza de catre pacientii cu probleme de echilibru in mers, conditie fizica precara, prin folosirea acestor dispozitive pacientul isi descarca greutate membrelor inferioare pe acest dispozitiv ajutand la recuperarea in timp a mersului dupa o perioada dificila din viata sa precum un accident, o interventie chirurgicala sau imobilizare gipsata.