Arsuri la stomac noaptea: ce le cauzeaza si cum pot fi evitate?
Arsurile la stomac nocturne sunt o afectiune foarte frecventa. In majoritatea cazurilor, patologia de baza este benigna. Afla mai multe despre acest subiect de la Dr. Philippe Godeberge, gastroenterolog la Institut Mutualiste Montsouris.
Senzatiile de arsura in stomac, cunoscute si sub numele de arsuri epigastrice, sunt mai putin ingrijoratoare daca apar doar sporadic. Dar daca apar in mod regulat, trebuie sa soliciti sfatul medicului. Cel mai adesea, acest tip de simptom este provocat de mancatul prea mult sau de statul culcat. Ele pot face dificila adormirea si pot perturba somnul.
Boala de reflux gastroesofagian (GERD), cancer, sarcina, medicamente… Ce cauzeaza arsurile la stomac noaptea?
Arsurile la stomac pot avea cauze diferite. Momentul din noapte in care apare iti poate da o idee.
Rezumat:
In a doua jumatate a noptii, cand stomacul este gol
„Durerea relativ intensa in stomacul gol, care se calmeaza mancand, se datoreaza cel mai adesea gastritei – adica leziunilor inflamatorii ale mucoasei – sau uneori unui ulcer. In ambele cazuri, durerea apare in mod repetat si pe perioade prelungite de cateva saptamani”, explica Dr. Philippe Godeberge.
Acestea pot sugera, de asemenea
Refluxul gastro-esofagian (GERD): aceasta afectiune foarte frecventa se caracterizeaza prin refluxul de lichid din stomac in esofag. Arsura porneste de la groapa stomacului spre gat si se termina cu o senzatie acra in gura, cu tuse si iritatii ale gatului.
Luarea anumitor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) precum aspirina si ibuprofenul, de exemplu, care sunt deosebit de dure pentru stomac. „In acest caz, arsurile la stomac apar in orele care urmeaza dozei, cand stomacul se goleste. Pentru a limita toxicitatea mucoasa a medicamentului, acesta trebuie luat la cina, cu un pahar bun de apa, si nu imediat inainte de culcare”, avertizeaza specialistul.
Cancerul de stomac, mai ales dupa varsta de 65 de ani
Anumite boli precum cancerul de colon sau cancerul pancreatic. „In aceste cazuri, durerile reapar in orice moment al zilei, nu doar noaptea. Ele sunt adesea asociate cu semne de avertizare precum pierderea in greutate si oboseala”, explica gastroenterologul.
La inceputul noptii, cand stomacul este plin
Arsurile la stomac care apar in prima parte a noptii sunt in mod regulat rezultatul unei alimentatii excesive, alaturi de alcool si tutun. Aceste substante toxice slabesc mucoasa in timp, pana la punctul in care chiar si cea mai mica cantitate de mancare poate trezi in mod cronic simptomele imediat ce masa s-a terminat.
Tulburari functionale ale tractului digestiv: arsura este mai difuza si mai putin distincta si este adesea insotita de o senzatie de greutate si disconfort. Acestea apar mai neregulat si dureaza mai mult. Durerea este resimtita in stomac, de unde tendinta de a o asocia cu stomacul, dar poate fi si de origine colonica. Ca in cazul tuturor tulburarilor functionale, factorii declansatori sunt stresul, anxietatea, tulburarile de dispozitie si abaterile alimentare.
Sarcina este un caz special, deoarece favorizeaza refluxul (la sfarsitul sarcinii) si arsurile atunci cand femeile insarcinate vomita. Simptomele sunt, de asemenea, si mai ales, de origine hormonala.
Cand trebuie sa te ingrijoreze arsurile la stomac?
Daca arsurile la stomac sunt recente si foarte episodice, nu este nevoie sa soliciti asistenta medicala. Pe de alta parte, daca este regulata, sezoniera sau iti afecteaza calitatea vietii, ar trebui sa consulti un medic. Mai ales daca durerea este insotita de semne de avertizare, cum ar fi oboseala, pierderea in greutate, pierderea poftei de mancare, un istoric familial de cancer si daca apare dupa varsta de 50 de ani.
Sursa: https://www.notretemps.com/sante-bien-etre/medecine/brulures-d-estomac-la-nuit-quelles-causes-et-comment-les-eviter-89969