Consumati suficienti acizi grasi esentiali Omega 3?
Acizii grasi esentiali (nu pot fi produsi de organism) Omega 3 au efecte benefice in multe boli, stimuleaza pielea si parul, reduc hipertensiunea, ajuta la prevenirea artritelor, scad nivelul colesterolului in sange si reduc riscul de formare a cheagurilor. Se gasesc in concentratie mare in creier, ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase si la functionarea normala a creierului.
Acizii grasi omega-3 din peste contin acid eiscosapentaenoic (EPA) si acid decosahexanoic (DHA), in timp ce sursele vegetale contin acizi grasi omega-3 sub forma de acid alfa-linolenic (ALA). Sursele cele mai bogate sunt pestii de apa rece: somonul, macroul, heringul si sardinele, in timp ce printre cele de origine vegetala enumeram: nucile, semintele de in si rapita.
Din septembrie 2004, alimentele care contin EPA si DHA au fost recunoscute oficial ca avand legatura cu cu reducerea riscului imbolnavirii de inima. Multi producatori de alimente incearca acum sa adauge aceste grasimi sanatoase in paine, oua, iaurt, lapte, cereal, maioneza etc.
ALA poate fi transformat in EPA de catre organism doar in cantitati limitate , de obicei insuficiente. La randul lui, EPA poate fi transformat in DHA de catre organism in caz de nevoie, dar tot in cantitati limitate. Uleiul de peste ramane astfel cea mai buna sursa de completare a necesarului de acizi grasi Omega 3 EPA si DHA.
Fiecare celula vie din organism are nevoie de acizi grasi esentiali, si in acelasi timp sunt necesari pentru reconstructia si producerea de noi celule.
Nu exista o doza zilnica recomanda pentru Omega 3. Dar chiar si 500 mg de acid eicosapentenoic si acid docosahexenoic (proveniti din peste) sau 1,500 mg de acid alfa-linolenic (continut de plante) pot aduce beneficii importante sanatatii.
Suplimentele cu ulei de peste au in general o concentratie standard de 18% EPA si 12% DHA.
Acizii grasi Omega-3 sunt importanti in dezvoltarea timpurie a copiilor, in special a tesuturilor neurale si cresterea capacitatii de memorare.