Sex-Relatii-Copii

Despre logopedie. Lucruri pe care trebuie sa le știe orice părinte

Recomanda informatia!

Desi este o disciplina extrem de importanta pentru societatea in care traim, termenul de logopedie a luat nastere abia la inceputul secolului trecut, multumita medicului vienez Emil Froschels. De-a lungul timpului, logopedia a trecut printr-o serie de modificari, ajungand sa fie o specialitate prin care sunt ajutate persoanele cu diverse probleme de vorbire sau alte probleme cum ar fi cele de auz, inghitit sau respiratie.

Logopedia este extrem de complexa si are in vedere atat limbajul verbal, cat si limbajul non verbal.

Prin logopedie s-a ajuns la concluzia ca persoanele cu probleme de vorbire, care nu pot citi sau care se balbaie nu au deficiente mintale, asa cum se considera in trecut, ci pur si simplu sufera de o boala care poate sa fie recuperata.

Care sunt principalele scopuri ale logopediei?

De cele mai multe ori, logopedia vizeaza copiii cu probleme de vorbire. Activitatea logopedica are mai multe scopuri foarte importante pentru acestia:

  • Ajuta la formarea individului si integrarea acestuia in societate;
  • Studiaza cauzele care pot duce la tulburarile de limbaj sau alte probleme;
  • Cauta solutii cat mai eficiente si rapide. Din pacate, tulburarile de limbaj netratate la timp se pot agrava si pot duce la deprinderi gresite, ceea ce inseamna ca activitatea logopedica este supusa unei presiuni de timp.

Din ce cauze apar tulburarile de limbaj si cate tipuri de tulburari exista ?

De-a lungul timpului, tulburarile de limbaj au fost impartite in mai multe categorii, care sunt definite de tulburarile de pronuntie, cele de ritm si fluenta ( de regula este vorba despre balbaiala ) cele de voce, cele de limbaj scris sau cele de dezvoltare a limbajului. De asemenea, exista si o serie de tulburari care sunt asociate unor afectiuni de tip psihopatologice.

Cauzele tuturor acestor tulburari pot fi diverse si de cele mai multe ori sunt prenatale si perinatale, cum ar fi socurile puternice asupra mamei.

Evident, exista si cauze postnatale care apar in urma diverselor evenimente din copilarie.

Pentru o eficienta cat mai mare a activitatilor logopedice, unul dintre cele mai importante lucruri este intelegerea cauzelor. Ulterior, se efectueaza mai multe activitati care au rolul de a imbunatati capacitatea de comunicare a pacientului.

Care sunt principalele activitati care ajuta la dezvoltarea armonioasa?

Intr-un cabinet unde se practica logopedia se desfasoara mai multe activitati care au in vedere, de cele mai multe ori, educarea. Astfel, incearca sa se educe auzul fonematic, sa se faca gimnastica si exercitii de respiratie pentru educarea respiratiei si a echilibrului si diverse exercitii pentru muschi care sa imbunatateasca miscarea tuturor organelor foto-articularii.

Activitatea logopedica se bazeaza foarte mult si pe jocuri, care pot fi jocuri de cuvinte sau jocuri in aer liber.

Practic, copilul care are nevoie de logopedie trebuie sa faca tot felul de exercitii de gimnastica prin care sa isi poata dezvolta musculatura si sa invete cum sa o foloseasca, insa are nevoie si de jocuri care sa il ajute sa comunice foarte mult.

Fiecare pacient si fiecare tulburare de limbaj presupune actiuni personalizate, in functie de necesitate.

Cateva lucruri interesante despre logopedie:

1) Cele mai multe tulburari de limbaj apar in copilarie, in primii ani de viata. Acest lucru este cauzat de fragilitatea aparatului fono-articulator.

2) Tulburarile de limbaj sunt corectabile, insa trebuie sa fie corectate inca de la inceput. In timp, ele pot sa se agraveze destul de mult.

3) Specialistii in logopedie au studii in acest sens si se bazeaza pe informatii extrem de bine conturate in momentul in care se ocupa de un copil. Tocmai de aceea, exercitiile de logopedie nu prezinta niciun risc.

4) Mai mult de 70% dintre copiii care ajung la un logoped prezinta imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste comunicarea.

5) Rabdarea este extrem de importanta. De multe ori, rezultatele se vad dupa luni sau chiar ani de lucru. Partea buna este ca acestea se pot vedea la orice copil cu probleme de vorbire.

6) In orice cabinet de logopedie exista o oglinda mare. Aceasta este indispensabila si ajuta copilul sa se relaxeze. De asemenea, ii ofera sansa de a vedea modul in care pronunta anumite cuvinte si de a repeta pana in momentul in care reuseste sa pronunte corect. Un alt rol al oglinzii este faptul ca orice copil se amuza in momentul in care face exercitii de miogimnastica in fata oglinzii.

7) Logopedia este distractiva. Orice copil va gasi foarte distractiv sa mearga la lectiile de logopedie, in conditiile in care aici va descoperi o multime de jucarii, instrumente muzicale si planse colorate gandite pentru a-i face o placere cat mai mare.

8) Logopedia ajuta in mai multe domenii, nu doar in vorbire. Astfel, un specialist logoped il poate ajuta pe cel mic sa scrie si sa citeasca, sa inghita, in cazul in care are dificultati in acest sens si sa rezolve diverse probleme de logica.

9) Exercitiile logopedice pot fi facute si acasa. Orice parinte isi poate ajuta copilul sa isi dezvolte capacitatea de comunicare daca respecta o serie de reguli si jocuri.

Jocuri pe care orice parinte le poate face acasa pentru a-si ajuta copilul cu probleme logopedice

Sedintele de logopedie sunt extrem de importante, insa este necesara si o preocupare intensa a parintilor pentru problemele celor mici. Exercitiile organelor de vorbire, cum ar fi buzele, limba si cerul gurii, pot grabi foarte mult obtinerea rezultatelor.

Aceste exercitii pot fi foarte distractive si nu dureaza foarte mult. Iata, asadar, cateva idei de exercitii care ii vor incanta pe cei mici:

  • Exercitii in timpul spalatului pe dinti. Il poti pune pe cel mic sa isi atinga fiecare dinte cu limba sau sa descrie un cerc deplasandu-si limba in jurul buzelor.
  • Exercitii la masa. Oricarui copil ii plac dulciurile, asadar, in timpul mesei ii poti unge buzele cu miere in asa fel incat sa isi foloseasca limba pentru a le linge .
  • Exercitii in fata oglinzii. Cele mai interesante exercitii pot fi in fata oglinzii, cand il poti ruga pe cel mic sa scoata limba cat de mult poate si sa se joace cu ea.

Orice parinte poate sa improvizeze atunci cand vine vorba despre exercitiile de logopedie, iar solutiile sunt nenumarate. Pentru cei fara inspiratie, specialistul logoped poate fi o sursa excelenta de idei.

Cum stii ca este nevoie de un logoped?

De cele mai multe ori, parintii nu isi dau seama de nevoia unui logoped, in conditiile in care majoritatea celor mici au probleme de pronuntie pana in momentul in care invata. Exista unele semne care pot indica problme. Astfel, daca pana la 2 ani copilul nu vorbeste deloc, atunci un consult logopedic este mai mult decat bine venit.

De asemenea, lipsa reactiei la stimuli auditivi, pronuntia gresita a vocalelor simple sau omiterea oricarui tip de consoana pot insemna ca exista ceva probleme de vorbire si ca un logoped este o solutie corecta.

Evident, nu trebuie sa te sperii ori de cate ori copilul are probleme de pronuntie, in conditiile in care anumite cuvinte sunt greu de pronuntat de orice copil pana la varsta de 5 ani. Totusi, aceste probleme nu ar trebui sa persiste mai mult.

De cele mai multe ori, un consult logopedic poate sa rezolve o multime de probleme si sa raspunda la foarte multe intrebari.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *