3 aspecte mai putin stiute despre o supapa admisie de ultima generatie
Te-ai gandit foarte mult sa iti achizitionezi o motocicleta de ultima generatie ultraperformanta, dar cunostintele tale despre motor, cat si despre partea mecanica a acesteia lipsesc aproape cu desavarsire? Condusul unei motociclete care dezvolta multi cai putere poate deveni o adevarata provocare, mai ales pentru cei incepatori, care nu au o pregatire temeinica in ceea ce primeste mersul corect si fara riscuri pe doua roti!
Prin intermediul acestui articol ne propunem sa scoatem in relief 3 aspecte mai putin cunoscute despre ce este si care este rolul pe care il are o supapa de admisie.
In sens general, supapa este o componenta fundamentala a motorului care permite deschiderea si inchiderea orificiilor canalelor gazelor sau din cilindru catre motor. Mai precis, supapele intra in componente tuturor motoarelor cu ardere interna si sunt realizate, cu preponderenta din materiale pe baza de oteluri aliate, capabile sa reziste cu brio temperaturilor inalte.
In afara de otel dur, la realizarea unei supape admisie, tehnicienii mai apeleaza si la o serie de alte materiale cu proprietati anticorozive, cu ar fi titanul, wolframul sau cromul.
Supapa admisie defecta: semnale de alarma
Chiar daca ai optat pentru achizitionarea unei motociclete noi, cand vine vorba despre durata de viata a motorului si a componentelor acestuia, eventualele defectiuni nu pot fi anticipate! Cu toate acestea, la o supapa admisie, o serie de semne prevestesc, din timp, o defectiune a acesteia!
Astfel, arderea sau deformarea talerului supapei este produsa ca urmare a jocului termic prea mic al supapei, saum dimpotriva, de jocul prea mare in ghidul ei, ceea ce poate produce, in timp, o avariere grava a acestei componente si poate dauna, mai grav, functionarii motorului.
Griparea sau blocarea supapei
Motorul este o componenta pe cat de fiabila, pe atat de sensibila! Din aceste considerente, orice semnal care ar putea prevesti o eventuala defectiune a supapei de admisie ar trebui trata cu maxima seriozitate, iar vizita la un service autorizat nu ar trebui amanata! Una dintre defectiunile minore survenite la supapa poate fi data de griparea sau blocarea acesteia, care in timp, poate provoca functionarea neregulata a motorului. Functionarea deficitara a motorului se poate traduce si prin oprirea lui la turatii reduse, scaderea puterii motorului sau chiar rateuri ale corectorului de admisie sau evacuare.
Cel mai adesea, griparea sau blocarea produsa la supapa admisie are ca factori primordiali jocul prea mic intre supapa si ghidul ei, un joc termic necorespunzator sau, in unele situatii, depuneri de calamina pe tija si pe ghidaj.
Reglajul supapei de admisie
Un aspect mai putin cunoscut amatorilor de senzatii tari care sunt mai putin familiarizati cu mecanica unei motociclete moderne este reprezentat de reglajul realizat asupra unei supape de admisie.
In ceea ce priveste jocul mecanic, acesta se realizeaza din fabricatie sau intr-un service autorizat cu ajutorul unei lere de reglaj. Cat despre reglajul hidraulic, acesta este realizat prin intermediul stabilirii presiunii uleiului moto. Un eventual zgomot sacadat al motorului poate fi un semn al uzurii tachetilor hidraulici.
In concluzie, chiar si atunci cand intentionezi sa iti achizitionezi chiar si cea mai performanta motocicleta nu esti ferit de probleme mecanice! De aceea, vizita la service si revizia periodica sunt masurile care impun atun cand ne dorim sa plecam la drum fara a avea parte de incidemte neplacute.