Casa-Gradina

Toleranta de inghet a plantelor din gradina

Recomanda informatia!

Inghetul, cunoscut si ca bruma, se formeaza cand apa lichida se raceste in cristale solide de gheata. Asta se intampla cand vremea este calma, pamantul este umed, iar temperatura pe timp de noapte scade la 0°C sau si mai jos. Un inghet este considerat slab intre 0°C si -3° C si este considerat puternic sub -3°C. Unele plante sunt atat de sensibile la inghet, incat pot avea probleme sau pot fi chiar ucise de un inghet slab. Multe plante tropicale, cum ar fi banana sau copacul de plumeria, sunt afectate in acest mod si sufera de raceala, cand temperatura de zi ramane sub 13°C.

Plantele care suporta inghetul includ conifere de clima rece, copaci cu frunzele cazatoare in iarna, si cativa arbusti de la clima racoroasa, care s-au adaptat la frig si raman inactivi in zilele de iarna.

Plantele alpine si legumele care sunt semi- rezistente la inghet, de exemplu salata verde si mazarea timpurie devin cele mai bune in zone predispuse de inghet, cand sunt crescute sub sera.
Legumele rezistente la frig:
Sfecla
Brocoli
Varza
Telina
Conopida
Mazare
Spanac

Multe plante care suporta frigul pot fi lezate de inghet. Ingheturi exceptionale, pot cateodata ingheta apa in frunzele plantelor suculente, plantele afectate pot putrezi ulterior. Cele mai rele cauze de inghet pot avea loc in zone calduroase, unde se pot gasi copaci tropicali mature sau plante indigene. Aceste plante pot fi chiar si ucise.

Pe langa frumusetea trecatoare, inghetatul aduce multe beneficii in gradina. Inghetul la inceputul toamnei, in conjunctie cu zilele insorite intensifica culoarea de toamna a plantelor cu frunze cazatoare si imbunatateste gustul bun al castanelor. Fara inghetarea de toamna vinul special de gheata nu ar exista. Fara inghetatul de iarna pastarnacul nu ar avea un gust atat de dulce si interesant.

Mutand cateva plante, impachetand altele si construind adaposturi mici, putem limita efectul inghetarii asupra plantelor.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *