Casa-Gradina

Cum se monteaza gresia si faianta

Recomanda informatia!

Cand alegeti placile ceramice, nu uitati ca acestea trebuie sa se potriveasca intregii locuinte. Folositi faianta rustica daca aveti o amenajare rustica (mobilier, materiale folosite, aranjamente artizanale, perdele din fibre naturale, culori ale peretilor alb, galben, bej, crem, coniac, maro, siena, grena etc.) si daca sunteti o persoana careia ii place viata in natura sau culorile autumnale.

Folositi combinatiile alb-negru pentru amenajari sobre. Vi se potrivesc aceste combinatii puternic contrastate daca sunteti o persoana organizata, ordonata, serioasa.
Aceasta combinatie se poate incalzi folosind un punct de atractie intr-o culoare puternica. Poate fi un element din mobilier sau un accesoriu (prosoape, aplice, scaune, vaze de flori etc.)
Alegeti combinatii de culori puternice pentru locuintele moderne, pentru un stil vesel si care sa denote o viata activa. Combinatiile de culori puternice se potrivesc familiilor tinere, persoanelor dezinhibate, sincere, directe, caracterelor energice.
Armonizati culorile placilor ceramice cu cele ale zugravelii sau ale mobilierului.

In bucatarie, faianta se monteaza in zona mesei de lucru. Peretele trebuie protejat pentru ca este un loc care se stropeste si se murdareste foarte usor. Insa pentru a scadea cheltuielile puteti sa montati doar un brau de faianta pe aceasta zona, fara ca acesta sa se continue in spatele dulapurilor de bucatarie.
Unele persoane prefera sa monteze gresie si faianta in toata bucataria pentru ca este un spatiu umed si predispus la murdarire.
Pe de alta parte, puteti sa renuntati la gresia din bucatarie si sa o inlocuiti cu pardoseala din parchet si cu o fasie de pal pe zona blatului de lucru pentru a proteja peretele.

In baie, cel mai adesea se opteaza pentru placarea totala; puteti monta insa faianta doar pe peretele din zona cazii care se uda la utilizare.
Puteti sa nu delimitati perfect si sa ii faceti terminatia neregulata in loc sa o faceti dreapta, asa cum se obisnuieste.
In dormitoare si sufragerie nu va sfatuim sa folositi gresie pentru ca este tine rece si scade senzatia de confort general.
Mai bine este sa alegeti pardoseli mai calde: parchet, mocheta, covoare etc.
In holuri, in special in holul de la intrare, se poate folosi gresia pentru ca este mai usor de intretinut. Luati insa in calcul si parchetul pentru aceasta varianta.

Cum se monteaza gresia si faianta?
La modelele de import braul este un element decorativ frecvent intalnit. Asigurati-va ca se potriveste cu ambianta generala si ca nu este doar un element simpatic.
Daca gresia/faianta este patrata, o puteti monta perpendicular pe perete sau diagonal. Va sfatuim sa o montati diagonal daca dimensiunile gresiei nu coincid cu cele ale faiantei si nu se pot monta rost pe rost, aparand decalaje. Aveti in vedere faptul ca in acest caz pierderile de material vor fi mai mari iar termenul de executie mai lung. Daca are forma dreptunghiulara, faianta poate fi montata pe perete pe lungime sau pe latime (cu latura mare pe verticala sau orizontala).
Incercati sa o montati orizontal acasa pentru a crea o impresie de largire a spatiului. Plinta poate fi facuta din placile de gresie sau se poate utiliza cea din comert (metal sau plastic, bagheta de 3m). Va sfatuim sa folositi plinta mai lata (10-12 cm) pentru un efect deosebit.

Dimensiunile placilor trebuie sa fie in armonie cu marimea spatiului decorat. Pentru spatii mici (bai de serviciu sau blat de lucru) nu sunt potrivite placile mai mari de 30 cm. Acestea isi gasesc utilitatea in exterior, in spatii largi, deschise.
Cand cumparati placajele ceramice este bine sa stiti ca daca exista diferente mari (2-3 mm) intre dimensiunea placilor de acelasi tip, montajul va fi dificil pentru ca acest lucru va fi vizibil prin inegalitatea rosturilor dintre placi.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *