Procesul de productie inainte de comercializarea de caramida online
Rezumat:
Primii pasi in obtinerea si comercializarea de caramida online
Prima si cea mai importanta etapa de producere pentru caramida este data de zdrobirea si macinarea materiilor prime intr-un zdrobitor ce separa, mai apoi materiile respective. separator si un concasor de falci. Ulterior, amestecul de ingrediente dorit pentru fiecare lot special este selectat si implicit filtrat inainte de a fi trimis la una din cele trei procese de modelare a produselor finale. Vorbim de extrudare, de turnare si de presare.
Procesul de extrudare reprezinta una dintre cele mai adaptabile si totodata, cea mai comuna. Astfel, dupa ce caramida a inceput sa se formeze, iar toate procedurile ulterioare au luat sfarsit, fiecare bucata de caramida in parte este uscata cu scopul de a indeparta, dupa cum este si normal, excesul de umiditate. De ce? Simplu. Pentru ca altfel ar putea declansa craparea in timpul urmatorului proces de ardere.
Dupa incheierea procesului, acestea sunt trase in cuptoare si apoi racite fortat. In cele din urma, aceasta este “dezbracata”. Adica, in mod automat sunt stivuite, infasurate cu benzi de otel, si, mai ales, captu?ite cu anumite protectii din plastic la colt pentru a putea distribui caramida online.
Procesul de extrudare prin caramida
Extrudarea, se considera a fi cea mai obisnuita metoda de formare a acestor materiale. Alaturi de pulverizare si de apa, caramida este alimentata intr-un capat al unei macinari de palcuri, utilizand cutite pe suprafata unui arbore rotativ cu scopul de a aluneca materialul respectiv intr-o camera usor adanca.
Amestecul respectiv este apoi introdus intr-un extruder la capatul indepartat al morii. Acesta consta, de obicei, intr-un spatiu de doua camere. Primul elimina aerul din argila macinata cu un vid, pentru a preveni, deci, craparea sau alte defecte.
Cea de-a doua, insa, este un cilindru de inalta presiune. Aceasta compacteaza materialul in asa fel incat arborele sa-l poata extinda prin matrita. In urma procesului de comprimare, materialul este fortat sa iasa. In final, sectiunile cu lungimea dorita sunt taiate la dimensiuni bine determiante, cu ajutorul unor cutite rotative ori fire rigide.
Matrita, de regula, este o cutie fabricata din lemn cu interiorul acoperit de nisip. De ce? Ca sa asigure textura dorita si sa faciliteze indepartarea produsului final din matrita. De altfel, si apa ar putea fi, de asemenea, folosita cu scopul de a favoriza eliberarea de materialelor obtinute din matrita.