Casa-Gradina

Montarea blatului de bucătărie

Recomanda informatia!

Operaţiunea de montare blat bucătărie are un grad de dificultate mediu, aşa că fie apelezi la meseriaşi, fie, dacă ai înclinaţii tehnice, încerci singur.
Dacă bucătăria ta nu mai arată aşa de bine din cauza vechimii mobilierului, nu trebuie să procedezi neapărat la înlocuirea totală a acestuia. Este suficient să schimbi, de exemplu, doar blatul de lucru din bucătărie sau doar pe cel de la chiuvetă. Dacă mai cumperi şi unul sau două dulăpioare noi, mai pui şi o perdeluţă, modificările vor fi vizibile.
Pentru montarea blatului poţi apela la o echipă de meşteri, pe care e bine să o supraveghezi atent, sau poţi să încerci şi singur. Nu este prea greu, însă necesită totuşi înclinaţii tehnice.
Dacă te-ai hotărât să schimbi blatul, trebuie să măsori bine înainte de a cumpăra altul. Poţi să cumperi exact cât ai nevoie, pentru că la marile magazine de specialitate există lucrători care ţi-l taie perfect şi pot efectua şi anumite reglaje.
Odată achiziţionat, nu mai urmează decât să treci la treabă!
Primul pas este să desfaci şuruburile şi să îndepărtezi blatul vechi. Apoi trebuie să stabileşti exact poziţia decupării. Înainte de a tăia, verifică din nou dimensiunile!
Meşterii trebuie să folosească un fierăstrău pendular. Este vorba despre o maşină electrică portabilă, polivalentă, ce permite tăierea cu precizie a majorităţii materialelor şi efectuarea tuturor tipurilor de tăieturi: drepte, curbe, în fereastră, oblice.
„Pentru introducerea pânzei de fierăstrău într-un colţ al decupării, trebuie dată o gaură de 10 mm. Prin presare foarte uşoară şi cu pânza bine ascuţită, se decupează bucata necesară. Trebuie multă atenţie la marginea rămasă, să nu se rupă! Pentru executarea de decupări rotunde, se utilizează compasul special de tăiat“, spun specialiştii de la Hornbach.
Bandă de silicon şi îmbinări speciale
După executarea tuturor decupărilor, canturile tăiate trebuie sigilate contra umidităţii. Pentru asta, foloseşte o bandă de silicon, pe care trebuie să o întinzi bine cu şpaclul.
Înainte de aşezarea blatului de lucru, îndreaptă plăcile de jos ale dulapului şi îmbină-le. Acum este momentul să fixezi blatul de lucru peste aceste plăci, fie cu un cornier metalic, fie (cel mai bine) cu ajutorul unor îmbinări speciale.
„Acestea constau într-o parte superioară şi una inferioară. Partea inferioară se fixează la partea de jos a blatului, iar cea superioară la peretele lateral al dulapului inferior. După ce părţile s-au înfipt una în alta, se face înşurubarea“, explică meşterul Valentin Arghir.
Pentru că blatul de lucru poate trece adesea peste colţ, aici trebuie ca meşterii să realizeze îmbinarea la un unghi de 45 de grade.
După ce blatul şi chiuveta sunt montate şi foarte bine prinse în şuruburi, trebuie să se facă trecerile dintre blatul de lucru şi peretele cu profile de încheiere. Este recomandat ca suportul şi profilul acoperitor să fie tăiate cu fierăstrăul fin, respectându-se lungimea exactă.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *