Internet

Skyblog, un pionier al retelelor de socializare, isi inchide portile

Recomanda informatia!

Skyrock pune capat retelei sale de bloguri, care a devenit un adevarat fenomen in anii 2000. Continutul sau va fi pastrat de INA si BnF.
“Ati contribuit la crearea uneia dintre primele retele sociale din lume”. Intr-o postare publicata miercuri seara, echipa media Skyrock a anuntat brusc ca Skyblog, site-ul sau dedicat paginilor si fotografiilor despre o mare varietate de subiecte, va fi scos din functiune pe 21 august.

Iar daca aceasta retea sociala nu va spune nimic, trebuie sa va intoarceti in 2002, cand Pierre Bellanger, directorul general al Skyrock, a decis sa lanseze Skyblog.com. Legat de postul de radio muzical Skyrock, site-ul a fost conceput ca un spatiu web personalizat in care utilizatorii de internet puteau crea bloguri despre grupuri muzicale, dupa cum sugereaza si numele. Scopul este de a reuni fanii pe un site de discutii comun.

Interfata sa permite utilizatorilor sa publice texte si fotografii, precum si sa distribuie linkuri (in special catre alte skybloguri) si sa comenteze paginile. Usurinta de utilizare a atras rapid un public tanar francofon. Pagini cu tot felul de continuturi au inflorit pe site: sport, muzica, manga, desene animate, oameni sau politica. Acestea sunt doar cateva dintre domeniile de interes acoperite de aceste bloguri scrise de internauti pasionati.

27 milioane de Skybloguri

In 2007, Skyblog a devenit al 17-lea cel mai popular site web din lume. “Este epoca de aur a web-ului, epoca de aur a blogurilor”, spune echipa Skyrock. In total, 27 de milioane de bloguri existau pe platforma in momentul de varf al activitatii sale. Cativa ani mai tarziu, aceasta avea sa fie depasita de mastodonti precum Facebook, devenit accesibil intregii lumi in 2006.

“Astazi, skyblogs intra in istorie”, explica restul comunicatului de presa, referindu-se la inchiderea site-ului. Pentru a respecta legislatia privind datele cu caracter personal si, in acelasi timp, pentru a pastra esenta platformei, Skyblog va fi “inghetat si eliminat de la vedere”. Fanii nostalgici au timp pana la 21 august sa isi arhiveze sau sa isi stearga blogul.

Dupa aceasta data, toate “skyblogurile” care vor mai exista vor fi anonimizate si transferate la arhivele nationale. Institutul National de Audiovizual (INA) si Biblioteca Nationala a Frantei (BNF) organizeaza o colectie comuna a blogurilor de pe site. Echipa care a creat acest site spera ca, astfel, viitorii cercetatori si specialisti vor putea “sa isi dea seama cum era noua generatie la inceputul secolului XX”. In prezent, mai sunt inca 12 milioane de “Skybloguri” de colectat.

In mod intamplator, in aceeasi zi, grupul muzical Kyo si-a relansat propriul Skyblog pentru a sarbatori cea de-a 20-a aniversare a albumului sau “Le chemin”, lansat in 2003. Iar pe Twitter, numerosi internauti isi amintesc de blogurile lor – usor rusinoase – uitate in urma cu un deceniu, cu capturi de ecran pentru a dovedi acest lucru. Chiar daca acum suntem in 2023, web-ul francofon s-a bucurat de o calatorie nostalgica in memoria celor care au fost in trecut.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *