Diverse

Pantofii cu toc: avantaje si dezavantaje pentru sanatate

Recomanda informatia!

In general, femeile adora pantofii cu toc. Asta deoarece le permit sa castige cativa centimetri in plus, lungesc piciorul si arata excelent la o tinuta eleganta.

Studiile arata ca 58% din femei poarta pantofi cu toc intre o ora si opt ore pe zi. Insa, din pacate, mersul zilnic pe tocuri poate veni cu numeroase probleme fiziologice si sa accenteze durerea de spate.

Dezavantajele patofilor cu toc. Purtarea tocurilor inalte ne schimba radical postura si diferitele tensiuni exercitate asupra muschilor si articulatiilor nu sunt deloc bune pentru sanatate. Tocurile risca sa degradeze mai rapid cartilagiul de la nivelul genunchilor si exista un risc de aparitie preoce a artrozei care impiedica orice tip de deplasare. Uzura prematura a cartilajului va provoca dureri in timpul mersului si te va impiedica sa practici unele sporturi precum jogging.

Riscul de entorsa este mult mai ridicat datorita instabilitatii gleznei. Cu cat tocul este mai inalt, cu atat instabilitatea este mai ridicata.

Avantajele pantofilor cu toc.  Dincolo de aspectul estetic, pantofii cu toc vin cu putine avantaje. Daca suferi de o tendinita la nivelul tendonului lui Ahile, purtarea tocurilor iti permite sa scapi de aceasta tendinita. Daca esti tanara si suferi de o instabilitate a rotulei atunci tocurile iti permit imbunatatirea stabilitatii acesteia.

Tocurile inalte sporesc riscurile aparitiei lombalgiei din cauza suprasolicitarii muschilor din partea inferioara a spatelui pentru a crea retroversiunea bazinului. Inca o data, studiile arata faptul ca, cu cat tocul este mai inalt, cu atat solicitarea lombara este mai importanta.

Ca regula generala, va sfatuim sa purtati tocuri doar la evenimente speciale precum nunta sau botezul, o cina mai speciala. Evita sa te obisnuiesti sa mergi la munca cu pantofi cu toc. Daca nu vrei sa renunti la tocuri atunci alege un toc de maxim 5cm, un toc mai lat.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *