Care sunt serialele care abordeaza cu realism bolile mentale?
Mai putin prezente pe micul ecran pana in prezent, bolile mentale sunt deja abordate in numeroase seriale cu un realism impresionant.
Care este punctul comun al unor seriale precum Mental, HP sau A l’intérieur? In ciuda tonalitatilor extrem de diferite (pedagogice, comice sau angoasante), se deruleaza toate trei intre peretii unei institutii psihiatrice. Si, personajele principale sufera de tulburari de comportament.
O reprezentare mai putin stigmatizanta. Bolile mentale nu scapa mereu de o anumita spectacularizare. Dupa sindromul personalitatii multime (United States of Tara, Shattered), sindromul Munchhausen prin transfer este in centrul serialelor enumerate mai sus. Ce este sindromul Munchhausen prin transfer? Reprezinta o tulburare mentala severa care are drept “scop” situatia de a deveni pacient, respectiv de a fabrica o boala unei alte persoane, aflate in ingirjire. Este o forma de abuz, in special asupra copilului, potential letala.
Insa, cel mai adesea,tulburarile puse in scena sunt un ecou al evolutiei societatii conform lui Jean Victor Blanc. Depresia sau bipolaritatea, al caror incarnari s-au multiplicat in seriale au insotit o crestere a diagnosticurilor.
Unul din cele mai cunoscute seriale care ne prezinta bolile psihice, difuzat de Nerflix este Shameless. Un serial care ne prezinta povestea familiei Gallagher, alcatuita din sase persoane si un tata mereu beat careia tot ce poate si nu ofera nimic in schimb. Cea mai mare fiica a familiei, Fiona, este nevoita sa isi creasca fratii ca si cum ar fi copiii ei. Pentru a supravietui, fratii trebuie sa fure bani si mancare. Shameless este un serial care vorbeste despre bolile psihice prin intermediul lui Ian, care sufera de tulburare bipolara de personalitate. Ian are episoade prin care incearca sa ne arate cat este de greu sa traiesti cu aceasta afetiune.