Diverse

Tot ce trebuie sa stii despre reciclarea cartonului

Recomanda informatia!

Cartonul este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru ambalarea produselor alimentare si a celor electronice. Este, de asemenea unul dintre materialele care se recicleaza in masa, alaturi de plastic, electronice si textile. Iata cateva informatii despre reciclarea cartonului pe care speram sa le gasiti deosebit de interesante.

Dupa cum am mentionat ceva mai devreme, industria ambalajelor se bazeaza in mare parte pe cutiile de carton. Prin urmare acesta este necesar in cantitati imense atat pentru uz individual cat si in companii, depozite sau alte institutii de acest gen. Spre deosebire de plastic, carbonul este biodegradabil. Cu toate acestea, cantitatea de carton aruncat la gunoi, de cele mai multe ori, triumfa in detrimentul puterii de macerare a naturii. De asemenea, pe masura ce cartonul se degradeaza, acesta elibereaza o cantitate relativ mica de metan, insa acest gaz, cumulat, este unul dintre cei mai mari poluanti.

Cand vine vorba de reciclare sau colectare carton, veti afla repede ca nu toate tipurile de carton se pot recicla. Cele care sunt acceptate in general de orice centru de reciclare sunt cutiile din carton ondulat si cele din carton liniar, folosite la ambalarea pantofilor sau a cerealelor pentru micul dejun. Cartonul cerat si cel laminat nu pot fi acceptate. Ba chiar si unele cartoane tratate chimic vor fi respinse de la reciclare.

Inainte de a fi prelucrat, toate elementele din plastic atasate, trebuie indepartate. Cu toate acestea, in unele centre de reciclare se accepta si cutii pe care este lipita banda scotch sau pe care sunt capsate foi, pentru ca masinile care proceseaza cartonul le vor indeparta singure. Daca doriti sa reciclati o cutie, asigurati-va ca este goala si aplatizati-o pentru a ocupa cat mai putin volum posibil.

In procesul de reciclare, cartonul este in prima faza muiat in apa iar apoi agitata puternic, pana se transforma in pulpa. Pulpa rezultata se amesteca cu pulpa din lemn, procedeu care asigura mentinerea unui continut ridicat de celuloza. Amestecul de pulpa de carton cu pulpa de lemn este trecut dupa aceea printr-o masina speciala care il onduleaza. Odata ce mixtura este ondulata, este presata intre doua placi de carton linear. Placile astfel obtinute sunt decupate dupa aceea in formele prestabilite. In aceasta forma sunt vandute catre terti, care la randul lor le indoaie pentru a obtine cutiile pe care le cunoastem cu totii. O parte din pulpa reciclata este folosita, de asemenea pentru obtinerea prosoapelor de hartie si a hartiei igienice. Insa pentru aceste produse se foloseste mai degraba hartie reciclata, nu carton.

O fasie de carton proaspat produs poate fi reciclata de pana la 7 ori, dupa care trebuie aruncata. Exista multe beneficii care reies din acest proces, si asta in afara de intrebuintarile propriu zise ale pulpei de carton reciclate. Astfel sunt salvate padurile de la defrisare, lucru care contribui la protejarea biodiversitatii, improspatarea aerului, stabilizarea solului, toate datorita reciclarii si protejarii resurselor naturale . Pe termen lung, recicland carton si hartie, vom reduce folosirea de resurse naturare si vom preveni subtierea stratului de ozon si asta fara sa producem si mai multe ambalaje din plastic care sunt extrem de greu de distrus. Evident, chiar si prin reciclare se obtine o cantitate limita de poluare, insa aceasta poate fi tinuta sub control. Si pana la urma, asta ne dorim cu totii, nu?

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *