Ce trebuie sa stiti despre patutul bebelusilor
Unul dintre obiectele utile pentru proaspata mamica si copilul sau care abia a venit pe lume este patutul. Se gaseste in diferite forme si modele, din lemn, din plastic, metalic, colorat in tonuri vesele, cu pereti plini sau decupati, accesorizat cu diferite jucarii etc.
Tineti cont de faptul ca in primele luni de viata ale copilului, patul s-ar putea sa-i fie prea mare. Sunt copii carora nu le place sa simta un spatiu prea larg de jur-imprejur si stau ghemuiti intr-un colt. Daca si al dvs face la fel, puteti adauga un “supliment” de captuseala in forma de “U” sau pur si simplu cateva perne.
Se spune ca vechiul obicei de a-i infasa pe copii, in afara de foarte discutabilele motive de tipul “nu-l lasa liber ca sa nu aiba picioarele strambe”, ar servi si la a-l face pe copil sa se simta invelit si protejat asa cum era in pantecele mamei. Daca te afli in cautarea unui patut, mentionam ca gasesti o multitudine de astfel de produse pe ibebe.ro, un magazin online dedicat copiilor si bebelusilor.
Sac de dormit vs plapumioara
Astazi exista ceva mai putin neplacut decat infasatul: comozii saci de dormit, mai mult sau mai putin vatuiti, care in partea de sus seamana cu un tricou; eventual din puf de pinguin. Poate fi util pentru a-i oferi o caldurica linistitoare. Un copil mic poate avea multe necazuri cu cearceafurile si plapumioarele; este mai bine sa-l punem pe copil in patut intr-un sac de felul acesta sau, pur si simplu, sa-l imbracam cu o salopeta mai grosuta si, daca este necesar sa-l invelim strans cu o paturica matlasata. Cu cat solutiile sunt mai putin complicate, cu atat este mai bine; chiar daca vi s-au adus in dar cearceafuri minunate, cu broderii de mana, poate fi mai practic sa lasati nou-nascutul liber in patul lui. Daca este cu adevarat frig, adaugati o paturica matlasata (care este usor de spalat).
Salteaua este extrem de importanta
Salteluta trebuie sa corespunda dimensiunilor patului. Daca ramane spatiu intre salteluta si peretii patului, copilul poate baga acolo mainile, picioarele, suzeta si chiar nasul. Perna este neaparat necesara. In schimb, sunt indispensabile husa pentru salteluta si, deasupra, un cearceaf de bumbac. Aprovizionati-va cu cat mai multe cearceafuri mici: vor fi utile si ca sa va acoperiti umarul atunci cand copilul ragaie si regurgiteaza mancarica.
Jucariile atarnate deasupra patului
Cateva jucarii mici atarnate deasupra patului ii pot atrage copilului atentia, dar mai ales il pot stimula: in primele luni, observarea este cea mai importanta activitate a lui. Puteti confectiona ghirlande suspendand pe o sforicica figurine si mici obiecte, o sfarleaza sau panglici colorate. Pe copil nu-l intereseaza ca obiectele sa fie frumoase, il intereseaza doar formele (simple, clare), culorile (vii), varietatea (trebuie sa schimbati jucariile din cand in cand). Nu se afla inca in faza in care ar dori sa atinga obiectele, aceasta dorinta va aparea catre sfarsitul celei de-a treia luna. Daca intinde manutele, este doar pentru a se antrena in ceea ce priveste miscarea in general, dar nu se va simti frustrat daca nu va reusi sa atinga figurinele sau sa traga de ele.