Marte va fi in curand mai stralucitoare decat Jupiter

Recomanda informatia!

Pana la sfarsitul lunii octombrie, Marte va fi mai stralucitoare decat Jupiter. Deci este cel mai bun moment pentru a o observa. De seara, pana dimineata, va putea fi deci obervata cu ochiul liber sau cu ajutorul unui instrument. In momentul prezent, Marte este aproape vizibila, de dimineata, pana seara.

Tot la doi ani, ca de obicei, vecina noastra ne da intalnire pentru o opozitie. Cea mai mica distanta a sa fata de Pamant va fi pe 6 octombrie. Daca trei misiuni au luat drumul inspre Marte in aceasta vara, acest lucru nu este o pura intamplare.

Agentiile spatiale, au profitat, bineinteles, de apropierea dintre cele doua planete care are loc odata la 780 de zile. Roverul ExoMars trebuia sa faca parte din acest convoi inspre vecina noastra, dar ESA a preferat sa astepte pana in 2022.

Deci in curand, pe 6 octombrie,cu cateva zile inainte de opozitia sa din 13 octombrie, alinierea lui Marte cu Soarele si Pamantul, adica, vecina noastra Marte, va fi cel mai aproape de Pamant. Distanta dintre cele doua lumi este de va fi deci doar de 62 de milioane de kilometri deci una din cele mai mici.

Un record care va ramane cu siguranta in anale, deoarece Planeta Rosie nu afost niciodata atat de aproape de Pamanteni, decat acum 6000 de ani! Marte va deveni deci progresiv din ce in ce mai stralucitoare, atat de stralucitoare incat va fi foarte usor sa se recunoasca noaptea.

Pe la jumatatea lunii septembrie, va putea fi vazuta inspre ora 21 :30 chiar deasupra orizontului in mijlocul constelatiei Pestilor. Iar stralucirea sa va continua sa creasca pana o va depasi pe cea a lui Jupiter. Venus, si ea la randul ei, va ramane si ea cea mai stralucitoare la sfarsitul verii si toata toamna, dar cum nu e acolo inainte de venirea noptii, se pare ca Marte va ramane stapana.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *