Stiinta

Cum stabilim ora exacta in spatiul cosmic

Recomanda informatia!

In fiecare zi, de dimineata pana seara, ne ghidam dupa o schema, care variaza mai mult sau mai putin. In unele zile cum ar fi week-endul aceasta schema nu se mai aplica, suntem liberi sa alegem ce dorim, sa ne alcatuim ziua asa cum ne place. Si pentru ca acest cotidian are un element important la baza, acesta este cu siguranta ora exacta, timpul.

Fara a stii cat este ora exacta intr-un anumit moment al zilei, fie folosind un ceas de mana, de perete, al telefonului sau al calculatorului, nu am putea sa ne desfasuram activitatea in mod firesc in fiecare zi. Ne trezim de dimineata cu alarma, stim exact ora fixa la care trebuie sa ajungem la birou, scoala, sau la o intalnire importanta. Tot ceasul ne indica ora la care se termina activitatea cotidiana, la care trebuie s ane odihnim si asa mai departe.

Se intampla de multe ori fie pe strada, in mijloacele de transport sau la locul de munca, sa fim intrebati „cat e ceasul?”. Despre ora exacta a Romaniei, aflam imediat uitandu-ne al un ceas, dar oare stim cat e ceasul in Univers?

Ora exacta in spatiul cosmic

In jurul Soarelui, Pamantul se deplaseaza cu aproximativ 30 de kilometri pe secunda, ceea ce ne face sa pierdem mai mult timp in comparatie cu cineva sau ceva care se misca mai incet. Miscarea noastra in jurul Galaxiei, de aproximativ 200 de kilometri pe secunda, reprezinta 1 secunda in plus la fiecare cateva luni.

Aflandu-se in Galaxie si invartindu-se in jurul centrului, pierdem aproximativ o secunda in fiecare saptamana fata de cineva care pluteste in spatiul intergalactic. Totusi trebuie amintit faptul ca, timpul este relativ si nu exista un ceas adevarat, o ora exacta pentru univers. Aceasta inseamna ca nimeni poate experimenta timpul “corect”, fiecare persoana are propriul cadru de referinta la spatiu-timp.

Cat e ceasul pe Planeta Marte?

Pe Marte, zilele sunt mai lungi si anume o zi are 24hsi 40 minute. O intrebare este cum stabilim ora exacta terestra si ora fixa martiana, mai lunga. Secundele Martiene raman aceleasi ca si pe Pamant, dar intre ora 23h si 23h01 pe Marte, se scurg 40 de minute. O rotatie in jurul axei sale, pentru Marte aceasta dureaza 39 de minute si 25 secunde in plus, fata de cele 24h de pe Pamant. O secunda martiana inseamna 1.027 secunde terestre, insemnand faptul ca o ora pe planeta rosie fiind de 3697.2 secunde, in loc de 3.600. Ca sa aflam aproximativ ora exacta, adaugam 1min40s la fiecare ora terestra.

Revenind pe Pamant, si intelegand o mica parte rezultata din numeroasele cercetari, ora, timpul si ceasul sunt indispensabile pentru om. Astfel, va recomandam o aplicatie simpla dar completa, ce va indica ora exacta a Romaniei, dar si ora pe Glob, in principalele tari si capitale ale Lumii.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *