O parte uitata a Marelui Zid Chinezesc isi dezvaluie secretele
In timp ce majoritatea istoricilor sustin ca Marele Zid Chinezesc forma o bariera care proteja China de armata lui Ginghis Khan un nou studiu vine sa sugereze faptul ca o importanta portiune a zidului ar avea cu totul si cu totul alta functie la acea epoca. Zidul lui Ginghis Khan se intinde in prelungirea Marelui Zid Chinezesc, traversand o mare parte din vaile Mongoliei pe o distanta de peste 3500 de kilometri. Compus din straturi compacte de pamant, spre deosebire de partea mai cunoscuta, din piatra, se ridica azi la o inaltime de maxim un metru. Se pare ca, in urma cu multi ani, nu masura mai mult de doi metri. O transee de doi metri, probabil realizata pentru a extrage materialele necesare constructiei zidului, traverseza cele doua laturi ale zidului.
Adesea uitata de istorici, aceasta parte a Marelui Zid Chinezesc a facut obiectul unui studiu recent, deosebit de scrupulos, menit sa scoata la iveala functia acestuia.
Istoria zidului Chinei rescrisa. Inaltimea modesta a zidului si proximitatea sa de diferite cai de circulatie sugereaza faptul ca segmentul de nord ar fi fost construit nu doar in scop militar si mai degraba pentru a regla deplasarile populatiei. Inainte de efectuarea acestor cercetari, majoritatea persoanelor erau de parere ca zidul avea drept functie oprirea armatei lui Ginghis Khan. Concluzia la care au ajuns cercetatorii este aceea ca servea mai degraba la impiedicarea deplasarilor civililor si turmelor.
Aceasta structura ar fi fost construita in secolele X si XII de catre dinastia nomada Khitan. La acea vreme, climatul putea adopta tendinte extreme, determinandu-i pe nomazi sa calatoreasca impreuan cu turmele lor spre pajisti mai clemente. Aceste deplasari ar fi justifica crearea unui astfel de sistem in regiune.