Stiinta

Cum creierul poate creste sau diminua nivelul de durere

Recomanda informatia!

Perceptia durerii este un lucru esential pentru a supravietui, dar intensitatea durerii resimtite poate sa fie amplifcata sau diminuata. De exemplu, soldatii care sunt raniti in lupta isi amintesc ca nu au simtit nimic pe moment.

Un nou studiu, publicat recent in revista de stiinta americana « Cell Reports » se intereseaza cu privire la circuitul cerebral responsabil cu amplificarea sau diminuarea nivelurilor de durere. Se compara acest mecanism cu felul in care un termostat poate controla temperaturile intr-o camera.

Yarimar Carasquillo, principalul autor al studiului si cercetatoare la National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), a declarat pentru AFP ca regiunea responsabila cu acest mecanism este amigdala centrala, o structura cerebrala esentiala cu decodarea emotiilor.

Dar studiul a ajuns la concluzia ca aceasta are un rol dublu.

Efectuand studii pe soareci, Yarimar Carasquillo, dar si colegii sai, au ajuns la concluzia ca activitatea din neuroni care exprima proteina kinaza C- Delta amplifica durerea, in timp ce neuronii care exprima stomatostatina inhiba canalele de transmitere in nervii utilizati pentru a comunica durerea.

Amigdala centrala nu este in intregime responsabila cu gestionarea durerii. Rolul sau este de exemplu, de a reactiona in fata stresului sau a anxietatii, care pot amplifica durerea. Sau chiar si concentrarea asupra unei sarcini care poate sa ne distraga atentia si sa reduca perceptia asupra durerii.

Resimtirea durerii poate sa fie un avertisment esential semnaland unei persoane ca are nevoie de ajutor. Mai ales in cazul unor persoane care au apedincita sau o criza cardiaca de exemplu.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *