Exobiologia – viata ar putea explica nivelurile de metan inregistrate pe acest satelit a lui Saturn
Atunci cand sonda Cassini a survolat Enceladus, satelitul lui Saturn, aceasta a relevat prezenta unor gheizere la suprafata acestui satelit mai special al lui Saturn.Mai ales gheizere foarte bogate in metan.
Enceladus este un satelit al lui Saturn care se poate observa foarte usor de pe Pamant. Datorita unei straluciri iesite din comun, cea mai mare din Sistemul nostru Solar. Un lucru pe care il datoreaza suprafetei sale acoperite cu gheata. Si atunci cand sonda Cassini a survolat Enceladus intre 2004 si 2017, astronomii au descoperit imense panacee. Gheizere reci provenite din oceanul global care se ascund sub o crusta de gheata.
Ceea ce misiunea Cassini a mai descoperit in plus este faptul ca in mijlocul acestor gheizere exista concentratii destul de ridicate de anumite elemente- dihidrogen, H2 si dioxid de carbon, CO2. Un lucru care ne duce cu gandul la activitatea hidrotermala de pe fundul oceanelor terestre. Cercetatorii au mai masurat aici si un nivel destul de mare de metan. Cantitati care nu ar putea fi facute de procese geochimice cunoscute.
Un proces inca necunoscut… sau viata! De exemplu, metanul ar putea proveni de la descompunerea chimica a unei materii organice primordiale, care ar putea sa fie prezenta pe Enceladus. O ipoteza destul de plauzibila daca se demonstreaza ca Enceladus s-a format prin acretiunea unei materii bogate in materii organice aduse de comete.
Dar, cercetatorii s-au mai intrebat urmatorul lucru, extrem de pertinent de altfel: daca nu este cumva vorba si despre microbi asemanatori cu cei de pe pamant. S-au gandit la microbi care se hranesc cu dihidrogen si care produc de altfel metan. Un lucru care ar putea sa fie demonstrat doar prin scufundarea in apele oceanului lui Enceladus, un lucru care nu este posibil in urmatoarele decenii.