Care ar fi efectele asupra sanatatii noastre daca am putea petrece cu totii un weekend in spatiu?
Rezumat:
Majoritatea efectelor calatoriilor spatiale asupra sanatatii sunt reversibile, potrivit unei mase exceptionale de date recuperate de la pasagerii primului zbor spatial turistic, Inspiration4 (SpaceX). Cercetatorii au identificat totusi cateva riscuri care trebuie contracarate inainte de a imagina o croaziera spre Marte.
„Am fost primul echipaj civil, dar nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa fim ultimul”, se entuziasmeaza Christopher Sembroski, un inginer aerospatial in varsta de 44 de ani si, mai presus de toate, membru al Inspiration4, prima misiune spatiala privata operata de SpaceX. Formata din doar patru novici, aceasta a colectat date unice privind efectele calatoriilor spatiale asupra corpului unor persoane care nu sunt astronauti profesionisti, obisnuiti cu calatoriile lungi in afara atmosferei noastre.
Aceste noi date, adaugate la cele colectate de la astronautii aflati in misiuni de lunga durata, constituie cea mai mare colectie de date privind medicina aerospatiala si biologia spatiala de pana acum si fac obiectul a 14 publicatii in revistele Nature.
Date linistitoare privind efectele calatoriei in spatiu
Daca Christopher Sembroski este atat de optimist, este pentru ca si cercetatorii sunt. „Datele noastre sunt in mare parte vesti bune”, spune Christopher Mason, cercetator in fiziologie si biofizica la Weill Cornell Medicine (SUA) si coautor al mai multor publicatii. „Marea majoritate a indicatorilor revin rapid la normal dupa revenirea pe Pamant”. Acest rezultat este cu atat mai pozitiv cu cat calatoriile in spatiu supun organismul la factori de stres semnificativi. „Cel mai mare pericol consta in radiatii, interactiunea umana intr-un spatiu restrans pe o perioada lunga de timp si disponibilitatea limitata a tratamentelor si a instrumentelor medicale”, rezuma Christopher Mason.
Inainte, in timpul si dupa cele trei zile petrecute pe orbita, cei patru „turisti spatiali” au trebuit sa inregistreze masuratori obtinute prin ultrasunete, date fiziologice colectate cu ajutorul unui ceas conectat, teste de sange si saliva si sa completeze anchete si teste cognitive si senzorimotorii. In doar cateva zile de zbor spatial, indicatorii observati la cei patru civili reflectau cei ai astronautilor antrenati dupa un zbor de cateva luni.
In special, au fost inregistrate semne de inflamatie si stres oxidativ, cu o crestere a nivelului de citokine – molecule utilizate de sistemul imunitar in caz de agresiune – si expresia genelor legate de activarea imunitara, dar si deteriorarea ADN-ului si alungirea telomerilor. Situate la capatul firelor de ADN, telomerele isi mentin stabilitatea si se scurteaza odata cu varsta si cu factorii de stres, precum radiatiile.
Stresul provocat de radiatiile spatiale afecteaza temporar ADN-ul
Departe de a fi un semn pozitiv, aceasta crestere rapida a telomerilor in timpul calatoriei in spatiu, deja observata in timpul zborurilor de lunga durata sau chiar la alpinistii aflati pe varful Everest, este de fapt un indicator de stres intens. Aceasta alungire depinde de un mecanism cunoscut sub numele de „alungire alternativa a telomerilor” (ALT), care este activ in 10-15% din cancerele umane pentru a asigura longevitatea celulelor canceroase.
Din fericire, dimensiunea telomerilor a revenit la normal in lunile urmatoare intoarcerii astronautilor pe Pamant, la fel ca 95% dintre indicatorii observati. Ceilalti au persistat timp de putin peste trei luni, fara a parea sa indice un risc pentru sanatate.
Piele, rinichi: potentialele efecte nocive ale calatoriei in spatiu
Desi aceste noi date nu au scos la iveala niciun risc major pentru sanatate, oamenii de stiinta evidentiaza totusi o serie de „stegulete galbene”. Cercetatorii confirma ca zborurile spatiale pot provoca leziuni ale pielii, inclusiv hipersensibilitate, iritatii si afectarea proliferarii si repararii.