Stiinta

Am putea spera la o era post-antibiotice?

Recomanda informatia!

Avertismentul Organizatiei mondiale a sanatatii este unul clar- “Daca nu luam masuri de urgenta, vom intra in curand intr-o era post-antibotice, in care infectiile cele mai curente si cele mai mici rani, vor fi mortale”. Suntem oare la inceputul unei lumi fara antibiotice?

 

In zilele noastre, marea majoritate a infectiilor, cum ar fi pneumonia, tuberculoza, septicemia sau gonoreea, sunt inca tratabile cu ajutorul antibioticelor. Dar sunt din ce in ce mai putine.

Cazurile de rezistenta in fata anumitor bacterii sunt din ce in ce mai frecvente, dupa cum o demonstreaza si cele mai recente studii.

De exemplu, in mai multe regiuni ale lumii, bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauza majora a pneumoniei, a sepeticemiilor si a infectiilor la nou-nascuti, dar si la pacientii spitalizati este mai nou rezistenta la cele mai puternice antibiotice, de genul carpabenem.

Rezistenta bacteriei E-Coli la Fluorochinolonele si a Stafilococului auriu la meticilina sunt cazuri din ce in ce mai intalnite si ele.

Oamenii nu s-ar fi gandit niciodata ca intr-o zi va fi imposibil sa tratezi o infectie urinara cu antibiotice. Dar deja incep sa apara infectii urinare care nu se pot trata.

De fapt, s-a si prezis deja ca de acum si pana in 2050, rezistenta la antibiotice ar putea sa omoare in jur de 10 milioane de persoane pe an. Infectiile s-ar putea deci sa redevina prima cauza a mortalitatii in lume, si asta, in fata cancerului.

Rezistenta la antibiotice omoara in zilele noastre multe persoane? Inca nu, dar este o problema in continua crestere.

Ce se va intampla intr-o lume fara antibiotice? Trebuie sa amintim faptul ca medicina moderna se bazeaza pe capacitatea de a preveni si controla infectiile. Fara antibiotice, infectiile benigne ar putea deveni din nou invalidante si deci mortale.

Deci rezistenta la antibiotice este cea care compromite cele mai performante reusite din domeniul medicinii moderne.

Specialistii sunt de parere ca oamenii nu au invatat sa respecte antibioticele. Sunt o resursa limitata care ar trebui sa fie tratata ca si un obiect pretios. Se estimeaza deci ca ar trebui sa reducem « amprenta noastra antibiotica ».

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *