Creierul nostru determina in ce masura ne place muzica
Fie ca iubim la nebunie, nu prea sau deloc muzica… toate aceste lucruri se « joaca » in structura creierului nostru. La nivelul substantei albe, pentru a fi mai precisi, acest tesut prin intermediul caruia diferitele zone ale sistemului nostru nervos central comunica intre ele.
Substanta alba este un tesut constitutiv al partii interne din creierul nostru. Compusa din fibre nervoase, este cea care leaga diferitele zone ale substantei gri. Cercetatorii de la Univesitatea din Barcelona, Spania, ne invata azi faptul ca felul in care aceasta substanta alba, structurata are o influenta asupra sensibilitatii noastre cu privire la muzica.
Caci da, numeroase persoane sunt cele care apreciaza foarte tare muzica, dar la fel de numeroase sunt si cele care nu o apreciaza deloc. Specialistii spun ca acestea ar putea suferi de anhedonie muzicala. Si totusi, se pare ca specialistii de la Universitatea din Barcelona confirma faptul ca aceasta uimitoare patologie nu este legata de o deficienta a sistemului de recompense. Si intelegand de ce exista o ahedonie muzicala, specialistii ar putea intelege de ce aceasta nu exista si pentru alti stimuli precum jocurile sau mancarea, de exemplu.
Perceptia si recompensele ar trebui sa functioneze foarte bine impreuna. Voluntarii care au luat parte la studiu si-au activat in creier, acest circuit al recompenselor, atunci cand a trebuit sa ia parte la un joc, cu castiguri in bani. Au putut verifica pe imagini realizate prin intermediul rezonantei magnetice functionale.
Aceleasi imagini au permis specialistilor sa stabileasca o relatie intre structurile substantei albe care leaga cortexul muzical si activitatea din sistemul de recompense. Deci sensibilitatea la muzica este legata de structurile substantei albe care leaga, pe de o parte cortexul auditiv supratemporal de cortexul orbifrontal si pe de alta parte cortexul orbofrontal de striatumul ventral o structura implicata in sistemul de recompense.