Stiinta

Jucariile educative ajuta copii in dezvoltarea aptitudinilor de viata

Recomanda informatia!

Jucariile educative promoveaza nu numai abilitatile de dezvoltare de baza, cu ajutorul lor copii dobandesc si imbunatatesc toate abilitatile esentiale de viata. Creativitatea, increderea in sine, independenta, responsabilitatea, integritatea pot fi cultivate in copii foarte usor prin utilizarea jucariilor educative. In continuare vom trata putin mai pe larg aceste aptitudini sub aspectul jucariilor educative.

Creativitatea. Cum am spus si mai sus jucariile educative sprijina creativitatea. O tava de alimentare de lemn poate inspira un copil sa-si petreaca o dupa-amiaza intreaga ruland un restaurant sau la fel de bine poate planta si recolta culturi la o ferma o zi intreaga. Un set de blocuri poate fi transformat intr-un turn sau intr-un sistem de drumuri, practic putem afirma ca posibilitatile conferite de jucariile educative sunt nelimitate ! Astfel, putem afirma linistit ca aceste jucarii au caracteristica de a favoriza o deschidere a noilor posibilitati, care va ajuta copilul sa adopte solutii creative si inovatoare pentru orice problema.

Increderea in sine. Prin joc se poate construi foarte bine increderea in sine a unui copil, incurajand copilul pe tot parcursul jocului sa se afirme. Cantand si actionand in fata unui public, copii vor invata cum sa se afirme in timpul unei performante reale. Pentru stimularea acestei aptitudini sunt recomandate jucarii deschise, cum ar fi de exemplu instrumentele muzicale sau jucariile de tip dress-up haine.

Independenta. Independenta in cazul copiilor inseamna un drept de actiune care sa permita copiilor sa directioneze propria lor joaca, dar in acelas timp acest drept de actiune le invata si ce inseamna responsabilitate. Aceste aptitudini pot fi dezvoltate cel mai bine cu ajutorul unor jucarii educative care stimuleaza copii in rezolvarea diferitelor probleme sau altfel spus cu ajutorul unor jucarii care provoaca copii sa ia decizii. A fi independent inseamna ca ai posibilitatea de a rezolva o problema pe cont propriu. De exemplu lucrul cu un sistem de jucarii de constructie permite unui copil sa exploreze diferite solutii pentru a construi diverse obiecte. In acest fel vor apare o serie de provocari logice cu care se va confrunta pe cont propriu si pe care va trebui sa le rezolve singur, cum ar fi de exemplu folosirea unui set de blocuri pentru a reproduce anumite modele complicate.

Responsabilitatea. Pentru a deveni buni cetateni, toti copii ar trebui sa dezvolte un sentiment de responsabilitate personala care sa respecte mediu inconjurator. Invatand copii sa aiba grija de jucariile lor, sa joace frumos si sa le puna la locul lor atunci cand jocul se termina, poate trezi in copii un puternic sentiment de responsabilitate. Iar la nivelul cel mai de baza chiar si o diagrama educativa poate ajuta un copil sa tina evidenta obligatiilor sale personale.

Integritatea. Jucariile educative pot ajuta de asemenea copii sa-si dezvolte integritatea. Folosind costume pentru situatii de rol pentru a simula de exemplu o situatie imaginara care are loc intre client si servitor intr-un restaurant poate ajuta copii sa invete politete. Actionand in scenarii, cum ar fi de exemplu grija de o papusa ranita poate stimula compasiunea si empatia.

Beneficiul educational a jucariilor in dezvoltarea copilului nu poate fi subestimata. Jocul si descoperirile sunt etape foarte importante in viata copiilor iar astfel aceste etape nu pot fi neglijate.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *