Sanatate-Medicina

Ajuta pe cineva drag sa renunte la fumat!

Recomanda informatia!

Este important sa stii ca nu iti poti obliga prietenul sau persoana draga sa renunte la tigari; decizia trebuie sa fie a sa. Dar daca persoana respectiva decide sa renunte la fumat, ii poti oferi sprijin si incurajare si poti incerca sa o eliberezi de stres pe durata acestui proces. Documenteaza-te cu privire la diferitele optiuni disponibile de tratament si dezbate-le impreuna cu persoana ce necesita aceasta terapie. Fii atent sa nu tii predici si sa nu judeci. Poti, de asemenea, sa il ajuti pe fumator prin desfasurarea unor activitati alaturi de el. Intotdeauna o problema pare mai usor de combatut atunci cand nu esti singur.

Daca persoana respectiva mai fumeaza cate o tigara din cand in cand sau chiar recidiveaza, nu o face sa se simta vinovata. Felicit-o pentru faptul ca a reusit sa renunte la tigari chiar si pentru o scurta perioada si incurajeaz-o sa incerce acest lucru din nou. Sprijinul tau poate fi extrem de important in a o ajuta sa renunte de tot la acest viciu.

Cum ajuti un adolescent sa renunte la tigari:

Majoritatea fumatorilor incearca prima lor tigara in jurul varstei de 11 ani, iar multi dintre ei devin dependenti cand ajung la 14 ani. Acest lucru poate fi destul de ingrijorator pentru parinti, dar nu trebuie privit ca pe o tragedie. Intr-adevar, este o provocare, dar poate fi depasita. Desi decizia de a renunta la fumat trebuie sa vina de la adolescentul fumator, exista cateva modalitati prin care parintii il pot ajuta in acest demers. Iata ce trebuie sa faci daca se intampla ca tu sa fii parintele unui adolescent care fumeaza:

  • Incearca sa eviti amenintarile si ultimaturile. Afla de ce copilul tau fumeaza. De cele mai multe ori, adolescentii recurg la astfel de gesturi pentru a fi acceptati intr-un anturaj sau pentru a atrage atentia. Vorbeste-i despre schimbarile care pot fi facute in viata lor pentru a-i ajuta sa renunte la tigari.

  • Fii rabdator si sustinator pe durata intregului proces de renuntare. Fii un bun exemplu pentru fiul tau prin faptul ca nu fumezi. Parintii care au tigari in casa au mai multe sanse sa aiba copii care fumeaza.

  • Afla daca fiul tau are prieteni care fumeaza. Discuta cu el despre modalitatile de a refuza o tigara.

  • Explica-i toate pericolele pentru sanatate, precum si aspectele fizice neplacute ale fumatului (cum ar fi respiratia urata, dintii patati si pielea prematur imbatranita).

  • Stabileste o regula prin care sa nu se permita fumatul in casa. Nu permite nimanui sa fumeze in interiorul locuintei tale.

Alternative pentru cei care doresc sa renunte la fumat, insa nu pot renunta la nicotina:

Aceste alternative sunt adesea de mare folos pentru fumatori. Pe piata se gasesc o multitudine de produse cu nicotina care nu sunt periculoase pentru sanatate, cum ar fi tigara electronica, guma de mestecat, plasturii si pastilele cu nicotina.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *