Iran este gata sa ajute din punct de vedere economic Liban care se afla in criza

Recomanda informatia!

Se pare ca Iran este gata sa ajute din punct de vedere economic o alta tara, aflata in grava criza economica, a anuntat recent presedintele Parlamentului iranian Ali Larijani care s-a deplasat la Beirut, citat de agentia de presa oficiala libaneza.

De mai multe luni, Libanul se confrunta cu dificultati economice care s-au agravat de la inceputul lunii octombrie din cauza unei contestatii inedite, care critica aspru intreg ansamblu al clasei politice acuzat de coruptie si de incompetenta.

Este vorba despre prima vizita la Liban al unui inalt responsabil iranian de cand a fost nominalizat in luna ianuarie un nou guvern libanez. Acest cabinet a vazut lumina zilei din cauza numeroaselor negocieri si discutii cu partizanii si printre altele si miscarile duse de catre Hezbollah, un lucru sistinut de Teheran.

« Dorim noului guvern o reusita deplina pentru a consolida si stabilitatea si siguranta in tara » a declarat M. Larijani. « Suntem gata sa ne acordam intreg ajutorul pentru a ameliora situatia economica a tarii ». a mai declarat aceasta, cotat de catre ANI.

Nu este pentru prima data cand Teheran isi anunta sustinerea sau dispozitia pentru a ajuta Liban, o propunere primita cu reactii diferite, mixte, de o clasa politica divizata.

O parte din aceasta clasa politica se teme de reactiile sau de eventualele consecinte ale unui asemenea ajutor mai ales din cauza antagonismelor dintre Teheran si Washington sau cu alte tari precum cele gogl, ca si Arabia Saudita. Aceste tari au fost foarte multa vreme investitorii principali de aici.

Pentru a face fata dificultatilor economice, Liban a cerut asistenta si Fondului Monetar International. Tara are o datorie de 92 de miliarde de dolari, adica in jur de 150% din PIB.

Si in martie va trebui sa amburseze 1,2 miliarde de dolari – obligatii emise in dolari.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *