Economie

Criza actuala si productivitatea muncii

Recomanda informatia!

In tari mai slab dezvoltate economic cum este si Romania, atat societatile comerciale cat si cele de productie sunt nevoite sa faca reduceri de costuri chiar si in domenii care privesc protectia muncii ceea ce are un impact negativ atat asupra angajatorului prin scaderea productivitatii muncii cat si asupra celui angajat pus in situatia de a isi pierde locul de munca ca urmare a restrangerii activitatii de baza a societatii economice. Insecuritatea locului de munca conduce la stres si la o scadere a implicarii angajatilor la locul de munca ceea ce pe termen lung se reflecta intr-o scadere a productivitati si implicit a veniturilor.

Studiile efectuate in domeniul securitati si sigurantei in munca arata faptul ca companiile mari, care detin resurse financiare ridicate pot face fata cu usurinta contextului actual, contracarand efectele crizei printr-un aport de investitii asupra fiecarui loc de munca, in schimb, companiile mici, cu capital mai redus reusesc mai greu sa compenseze efectele crizei asupra activitati economice si in acest sens e nevoita sa reduca costurile cu activitatea de productie, lucru care se reflecta si in protectia muncii.

Pentru a contracara astfel de efecte implicarea unui specialist in protectia muncii devine esentiala, deoarece prin cunostiintele si experienta acumulata de a lungul anilor cunoaste cel mai bine care sunt masurile cele mai eficiente de aplicat in domeniul muncii astfel incat acestea sa fie aplicate cu costuri cat mai reduse si evitate situatii sociale cu consecinte nefavorabile atat asupra angajatilor cat si a societatii economice in cauza. Deasemeni acesta poate participa in mod activ ca mediator intre societatea economica si alte organisme ce activeaza in domeniul de protectie a muncii cum sunt : inspectori, organizatii nonguvernamentale, sindicate etc.

Uneori, in situatii mai grave, in rolul de mediator se impune implicarea statului. Reglementarile legislative in domeniul securitati si sigurantei in munca vor avea in general un efect ambiguu asupra protectiei muncii, daca statul forteaza firmele sa isi pastreze angajatii neproductivi atunci aceasta va avea ca efect scaderea productivitati firmei. Pentru a preintampina astfel de efecte este necesar a se favoriza relatiile de munca pe termen lung, in acest sens compania trebuie sa ofere cursuri cu grad inalt de calificare si sa adopte masuri de fidelizare a angajatilor. Cresterea gradului de pregatire a angajatilor vor conduce in cele din urma la o productivitate mai mare a muncii.
Penrtu a fideliza angajatii un rol important il detine si dialogul deschis intre conducere si angajatii sai. Din experienta companiilor de succes s-a constatat ca personalul din departamentele de management participa peste trei sferturi din timpul lor in procesul de comunicare.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *