Economie

Leul din nou in scadere conform cursului valutar BNR

Recomanda informatia!

La inceputul lunii leul stabilea un nou record al ultimilor 10 luni, scazand pentru prima data sub pragul psihologic de 4,4 lei pentru un euro. Situatia parea atunci usor fortata, vorbindu-se despre o interventie indirecta a bancii centrale pe piata. Trendul ascendent vizibil in informatiile despre cursul valutar BNR nu a durat mai mult de cateva saptamani, leul incepand din nou sa se deterioreze incepand cu jumatatea lunii iunie.

Leul se pastreaza totusi sub pragul psihologic de 4,4 lei pe unitate, dar continua o usoara depreciere zilnica atat fata de euro cat si fata de dolar. Francul elvetian ramane, in momentul actual, singura moneda fata de care leul este in continua crestere.

La momentul in care euro se deprecia fata de leu, un trend usor de observat pe site-uri precum www.CuValuta.ro in decursul a cateva zile din prima saptamana a lunii, s-au facut declaratii acuzatoare la adresa Bancii Nationale Romane, existand suspiciuni cum ca acestia ar fi cumparat valuta pentru a influenta cursul.

Pana in a doua saptamana a lunii a devenit clar ca politica Bancii Nationale Romane este una de incetinire a monedei nationale, acestia plasand o serie de ordine de cumparare de euro pe piata pentru a se reintoarce catre pragul de 4,4 lei/euro.

Intarirea leului de la inceputul lunii a fost o consecinta directa a cresterii ratingului tarii noastre in categoria investment grade recomandata de Standard & Poor’s.

Reprezentanti ai ING Bank au facut declaratii oficiale privind situatia, observand ca acest curs BNR nu poate fi sustinut si existand dovezi clare ca Banca Nationala nu considera ca ar exista argumente puternice pentru intarirea leului mai departe de pragul psihologic ce, conform analistilor, va continua sa ramana peste 4.4 lei/euro.

Conform declaratiilor lui Mugur Isarescu, o a doua conditie care a influentat intarirea leului din ultima perioada are legatura cu cresterea dobanzilor de pe piata interbancara. Guvernatorul BNR a explicat ca fluctuatiile de dobanda sunt strict interconectate cu relatia dintre BNR si Trezoreria Statului. Intre aceste doua au fost efectuate schimburi mari in valuta cu scopul de a constituii unui stoc minim necesar in lei pentru efectuarea platilor in avans in economie.

Aceste operatiuni au stat la baza intaririi leului in cursul valutar BNR de la inceputul lunii si sunt motivul pentru care aceasta tendinta de apreciere a fost una de scurta durata, fiind urmata de o previzibila depreciere in saptamana 16-21 iunie.

Analistii preconizeaza ca leul va atinge aceleasi valori ca cele dinaintea trendului ascendent din ultima perioada in urmatoarele cateva saptamani. Valori asemanatoare au fost inregistrate ultima data in a doua jumatate a anului 2013.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *