Economie

Brexit: discutiile ultimei sanse?

Recomanda informatia!

Negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana cu privire la viitoarele relatii au fost reluate luni, la Bruxelles. Aceasta saptamana de discutii este prezentata drept cruciala, la mai putin de 50 de zile care ne despart de data de 31 decembrie, totodata sfarsitul perioadei de tranzitie.

Nerespectarea termenelor limita a devenit aproape o traditie in ceea ce priveste negocierile pe tema Brexit. Dupa ce jumatatea lunii noiembrie, data la care trebuia sa se ajunga la un acord a fost ratata din nou, Londra si Bruxelles continua sa discute si sustin in continuare ca isi doresc sa ajunga la un acord final inainte de data de 31 decembrie.

Insa fereastra se reduce. La sfarsitul acestei saptamani, acest lucru va deveni mai complicat pentru procesul de ratificare conform avertizarilor facute de catre Aurelien Antoine, profesor de drept public in cadrul Universitatii Saint-Etienne, director al Observatorului Brexit. Asta deoarece acordul trebuie aprobat nu doar la Westminster si la Strasbourg (sau la Bruxelles, daca epidemia cu Covid-19 va impiedica organizarea unei sesiuni aici) dar si in parlamentul national, trebuie sa treaca de votul celor 27.

Britanicii au decis sa nu extinda perioada de tranzitie fixate pentru acest sfarsit de an. Drept urmare, este nevoie obligatoriu de un acord in urmatoarele zece zile. Ora adevarului se apropie cu pasi repezi. De mai multe luni, echipele de negocieri au ramas intr-un impas cu priivre la trei lucruri. In primul si in primul rand, garantiile reclamate la Londra in materie de concurenta. Uniunea Europeana isi doreste sa se asigure ca Regatul Unit, daca ramane piata unica, va aplica normele de mediu sau sociale in vigoare si ca nu va subventiona unele companii. Un a doilea punct important: ambele parti nu sunt de acord cu modalitatea de a regla diferitele neinteleferi. Ultimul punct litigious se refera la pescuit si la accesul barcilor europene pe apele britanice pentru a pescui.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *