Economie

Accesul la informatii financiare de interes public, un drept al tau!

Recomanda informatia!

Fie ca gestionezi o afacere si vrei sa te asiguri ca bati palma cu un colaborator demn de incredere, fie ca ai pur si simplu nevoie de anumite informatii financiare  ale unei companii de stat sau private, afla ca legea prevede anumite conditii in care ai acces neingradit la aceste date. 

Legea  nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, iti ofera dreptul de accesa orice informatii financiare care se refera la sau rezulta din activitatile unei institutii sau autoritati publice ori ale unei regii autonome care utilizeaza bani publici. 

Cum poti sa obtii informatii financiare de interes public 

In calitate de persoana juridica sau fizica, ai dreptul sa soliciti informatii financiare de interes public institutiei vizate, fara sa oferi vreo justificare pentru aceasta cerere. Simpla ta curiozitate este un argument suficient, accesul la aceste date aflandu-se la dispozitia tuturor. 

Informatiile financiare de interes public iti pot fi comunicate la cerere, scrisa sau verbala, in mod gratuit. Insa, in calitate de solicitant, va trebui sa suporti personal costul serviciilor de copiere a documentelor de care ai nevoie. 

Poti cere informatiile financiare care te intereseaza deplasandu-te direct la sediul institutiei in cauza sau prin cerere scrisa expediata prin posta sau depusa la sediul institutiei cu numar de inregistrare. 

Termenul legal de comunicare a informatiilor solicitate este de 5, 10 sau 30 de zile, in functie de complexitatea cererii. 

Ce informatii financiare sunt comunicate din oficiu 

Institutiile sau autoritatile publice, precum si regiile autonome care utilizeaza bani publici, sunt obligate legal sa comunice din oficiu informatiile care privesc sursele financiare, bugetul si bilantul contabil, pe langa toate datele de identificare, organizarea si functionarea institutiei, structura organizatorica si listele cu documentele de interes public  si cu categoriile de documente produse si gestionate.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *