Cum alegi cele mai economice proiectoare pentru gradina

Two led lantern outdoor, street light closeup

Recomanda informatia!

Proiectoarele cu LED sunt o optiune mai economica decat becurile tradiționale cu halogen si pot fi folosite atat medii domestice (cum este gradina ta, spre exemplu), cat si industriale. Descopera cum sa le diferentiezi si cum sa alegi cele mai economice proiectoare pentru gradina ta!

De ce sa alegi proiectoare cu LED?

Proiectoarele cu LED sunt cu pana la 90% mai eficiente energetic decat becurile cu halogen. Nu doar atat, dar pot functiona foarte bine si la temperaturi scazute, de pana la -20 de grade Celsius. Fiind rezistente la socuri si la vibratii, au o duranta de viata mai mare decat becurile. De asemenea, aceasta calitate elimina necesitatea mentenantei, fiind o alegere excelenta pentru zonele care sunt mai dificil accesibile. Aceste dispozitive pot fi comandate inclusiv online. Spre exemplu, constructii-mag.ro iti ofera o gama larga de proiectoare LED.

Care e diferenta intre proiectoarele industriale si cele domestice?

In general, proiectoarele domestice sunt folosite pentru iluminarea unei zone relativ mici, avand deseori un scop decorativ sau fiind utilizate pentru asigurarea securitatii perimetrului. In cazul in care achizitionezi un proiector cu LED care este prea luminos, e posibil sa fie deranjant pentru vecini. Acestea sunt mai potrivite pentru spatiile industriale, care sunt mai mari, asadar au nevoie de proiectoare mai puternice pentru a fi luminate in intregime. Proiectoarele industriale sunt folosite pentru scopuri practice: ele asigura securitatea angajatilor care lucreaza dupa caderea serii.

Cum diferentiezi intre proiectoarele industriale si cele domestice, te intrebi? Ei bine, proiectoarele domestice au intre 400 si 3000 de lumeni, iar cele industriale, intre 4000 si 24000 de lumeni. De asemenea, cele care ofera un flux luminos cuprinse intre 4000 si 5000 de lumeni pot fi folosite pentru iluminatul domestic al spatiilor mai mari. Asadar, atunci cand alegi proiectoare cu LED pentru gradina, terasa, parcare sau alei, verifica specificatiile produsului pentru a vedea daca se incadreaza intre 400 si 3000 de lumeni.

Cum sa alegi proiectorul cu LED pentru gradina ta?

Lumeni

Cum spuneam si mai sus, un flux luminos de mai multi lumeni se traduce intr-o suprafata iluminata mai mare. Desigur, daca fluxul luminos este mai mic, proiectorul va fi mai economic din punct de vedere energetic, dar e important ca acesta sa lumineze bine zona in care este amplasat, asadar alege in functie de nevoile tale!

Senzorul PIR

Pentru a economisi energie, este indicat sa iti achizitionezi un proiector cu senzor PIR (passive infrared receiver). Acest lucru inseamna ca se va aprinde atunci cand va detecta miscare in zona și se va stinge în momentul în care a trecut suficient timp de la ultima miscare inregistrata.

Unghiul fasciculului de lumina

Distributia luminii poate fi mai concentrata sau mai dispersata. Cu cat unghiul fasciculului de lumina este mai amplu, cu atat zona de acoperire a proiectorului creste. Ia in considerare faptul ca nu vrei sa-ti deranjezi vecinii, dar si faptul ca ai nevoie de lumina suficienta in curtea proprie pe timp de noapte.

Culoarea temperaturii

Masurata in grade Kelvin si variind intre calda si rece, culoarea temperaturii se raceste pe masura ce creste numarul de grade Kelvin. In cazul in care iti doresti un proiector cu LED care sa te ajute sa iluminezi detaliile gradinii tale, atunci e posibil sa si nevoie de o culoare mai calda si mai blanda. Daca, in schimb, iti doresti sa iluminezi spatiul exterior al casei tale din motive de securitate, atunci alege o culoare rece, cuprinsa intre 5000 si 6500 K.

Gradul de protectie (IP)

Un proiector cu IP20 poate fi manevrat usor cu mana, insa expunerea la apa sau la praf poate provoca aparitia unor defecte de functionare. Daca, in schimb, in specificatiile produsului apare mentionat „IP65”, inseamna ca proiectorul este performeaza bine chiar si in conditii de praf, dar si cand e expus la stropi sau jeturi accidentale de apa. Nu in ultimul rand, IP68 se traduce prin rezistenta la praf si la umezeala, proiectorul putand fi folosit inclusiv in zona piscinei.

Pentru a alege cel mai economic proiector pentru gradina ta, ia in considerare cat de mare este zona pe care trebuie o doresti iluminata, alege un dispozitiv cu senzor de miscare si gandeste-te inclusiv daca locul in care il montezi este ferit de praf si de apa, astfel incat investitia sa fie una rentabila.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *