Masini

Care sunt riscurile pe care si le asuma soferii care nu platesc asigurarea RCA?

Recomanda informatia!

Piata de asigurari auto este formata intr-o foarte mare masura de asigurarile RCA. Este si normal sa fie asa, in conditiile in care legislatia din Romania obliga orice sofer sa aiba o astfel de asigurare auto.

In ciuda obligativitatii, exista o multime de soferi care incearca sa scape de cheltuiala. Majoritatea aleg cel mai ieftin RCA, fara a avea garantia ca este si bun si ca acopera eventualele pagube.

Exista si un procent de 10 % dintre soferi care circula, la un moment dat sau altul, fara asigurarea obligatorie si fara a se gandi la riscurile pe care si le asuma.

De ce sunt oamenii tentati sa evite achizitia unei asigurari auto RCA?

In mod normal, obligativitatea ar trebui sa nu dea optiuni si sa genereze un procent de 100% soferi asigurati. Totusi, exista o serie de motive care fac anumiti soferi sa evite o astfel de cheltuiala:

  • Faptul ca asigurarea RCA acopera doar daunele produse de autovehiculul soferului vinovat, nu si daunele produse vinovatului.
  • Faptul ca amenzile nu sunt chiar atat de mari, multi soferi gandind doar din punct de vedere financiar.

Care sunt riscurile pe care si le asuma un sofer care evita sa achizitioneze o asigurare?

Riscurile sunt destul de mari:

  • Soferii care nu au RCA trebuie sa plateasca amenzi intre 1000 si 2000 de lei;
  • Pana in momentul in care se plateste asigurarea, se retin documentele de inmatriculare;
  • Chiar daca se cauta un RCA ieftin Bucuresti si se gaseste cea mai ieftina solutie, pretul total este de 5 ori mai mare decat in cazul incheierii unei asigurari normale, pe jumatate de an;
  • In cazul unui accident, vinovatul trebuie sa plateasca toate despagubirile provocate, iar daca nu dispune de suma necesara, pagubitul il poate actiona in instanta.

Ce recomanda specialistii de la romasig.ro?

Cei care se gandesc sa evite cheltuieli foarte mari cu asigurarile, trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a evita plata RCA. Cei de la romasig.ro le ofera cateva sfaturi cat se poate de utile:

  • Cautarea online a unui asigurator cu tarife cat mai mici. Exista asigurari care solicita costuri modice, pe care oricine si le permite, mai ales daca se opteaza pentru asigurari scurte de timp.
  • Citirea tuturor riscurilor pe care le implica lipsa unei astfel de asigurari.
  • In cazul in care asiguratul are o masina costisitoare, este bine sa ia in calcul si incheierea unei polite CASCO. Desi nu este obligatorie, asigurarea Casco reuseste sa ofere o multime de avantaje si sa asigure despagubiri chiar si in cazul in care asiguratul a fost vinovat de un accident.

Ceea ce este cert este ca lipsa politei RCA nu se justifica. Costul nu este chiar atat de mare, iar riscurile pe care le aduce evitarea platii sunt uriase.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *