Masini

Anvelope Nexen

Recomanda informatia!

Vine iarna. Un truism, e drept. Unul care ne face sa zambim daca suntem fani ai serialului Game of Thrones si am vazut o anumita poza virala cu Hrusca, Banica si Fuego pe 9gag sau pe diverse retele de socializare.
Cu toate acestea, e un truism care ne face sa ne incordam cand ne gandim la acele reglementari intortocheate ce sunt in vigoare pentru drumurile Romaniei. Acestea cer sa ne dotam in mod obligatoriu autoturismele nu doar cu lanturi antiderapante, ci si cu un alt tip de anvelope, de iarna.

Cand se aplica aceasta lege? Cand putem fi amendati daca nu avem aceste cauciucuri? Existau zvonuri despre o data fixa de inceput al sezonului rece, candva in noiembrie, insa acestea nu s-au concretizat. Ce se stie cu siguranta este ca orice sofer trebuie sa treaca la anvelope de iarna daca temperatura atmosferica scade sub sapte grade de-a lungul mai multor zile, sau daca ninge, sau daca exista conditii de polei sau de gheata pe drumuri.

Cum va sti agentul de politie ca avem sau nu dotarea ceruta? Exista doua criterii care fac acest lucru foarte usor de realizat. In primul rand, anvelopele de iarna sunt mai moi, cele de vara sunt mai tari. Astfel, ele fac fata temperaturilor si aderentei scazute, si respectiv, temperaturilor si aderentei ridicate ale carosabilului. In al doilea rand, legea precizeaza ca unele anvelope Nexen de pe jantesianvelope.ro/anvelope—–NEXEN-/ de iarna trebuie sa aiba marcate initialele M si S de la mountain (munte) si snow (zapada). Majoritatea producatorilor vor avea aceste doua litere inscriptionate pe cauciucuri. Unele anvelope au imprimat un fulg de nea sau imaginea unui munte. Astfel, recunoasterea acestor anvelope e facila chiar si pentru un copil mic.

Legea e facuta pentru o siguranta mai mare a participantilor la trafic, pentru a evita accidente. Anvelopele de iarna sunt un rau necesar. Si atunci, de ce ne strambam? De ce nu ne place? Raspunsul e simplu. Ne ustura la buzunar. Costurile suplimentare pentru a dota masina corespunzator pe timpul iernii pot atinge chiar suma de 3000 de lei noi, in functie de tipul autoturismului. Desigur, amenzile de care sunt pasibili soferii care nu respecta prevederile legii sunt si ele destul de usturatoare.

Din fericire, exista si doua aspecte pozitive, pe langa evitarea accidentelor cauzate de derapaje. Exista o portita de scapare: puteti achizitiona anvelope pentru toate anotimpurile (all season), daca acestea au inscriptia stipulata prin lege. Totusi, majoritatea conducatorilor auto se feresc de ele. Intr-o tara ca Romania, unde diferentele sezonale de temperatura sunt mari, nu prea isi au rostul (personal, le-as recomanda doar acelor persoane care circula rar cu masina).

Avantajul anvelopelor de iarna e ca ofera o mai mare aderenta si siguranta de manevrare si oprire a autoturismului. Cunoscand iernile deloc blande de la noi, investim in niste anvelope care ne vor servi pe parcursul a cel putin patru luni pe an. Dupa doi-trei ani, vom putea aprecia ca ne-am amortizat investitia initiala, fiindca nici setul de anvelope de iarna, nici setul de anvelope de vara nu vor fi prea uzate pentru a putea fi folosite in continuare. Repet, tot raul spre bine.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *