Sanatate-Medicina

Rinoplastia, frecventa in randul adolescentilor

Recomanda informatia!

Intrucat nasul este situat in centru fetei, i se acorda foarte multa importanta. Este greu de trecut cu vederea atunci cand ne privim in oglinda. Dar ce putem spune despre adolescentii care vad numai defecte atunci cand se uita in oglinda? Forma si marimea nasului are un efect mult mai negativ decat se crede asupra imaginii de sine comparativ cu alte atribute fizice. Acesta este motivul pentru care rinoplastia este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale in cazul adolescentilor.

Termenul de rinoplastie cuprinde un grup de interventii chirurgicale care se pot efectua asupra nasului. Conform Societatii Americane a Chirurgilor Plasticieni, rinoplastia a fost efectuata pe 42513 de adolescenti (pana in 18 ani) in anul 2003. Rinoplastia a reprezentat mai mult de 50% dintre toate procedurile cosmetice efectuate la acest grup de varsta.

Rinoplastia nu necesita spitalizarea pacientului si se efectueaza cu anestezie generala. Aceasta insemana ca pacientul se intoarce acasa in aceeasi zi dupa interventia chirurgicala. Rinoplastia poate fi foarte simpla sau destul de complexa. In cazul in care este efectuata de catre un chirurg cu experienta, poate ajuta adolescentii din punctul de vedere al problemelor de imagine de sine si al stresului emotional.
Rinoplastia este indicata numai dupa ce nasul a atins forma definitiva de crestere. De obicei acest lucru apare intre 15 si 16 ani in cazul fetelor si un an si ceva mai tarziu la barbati.

Tipuri de rinoplastie

Diferitele tipuri de rinoplastie actioneaza prin:
– indeparteaza o supradenivelare
– indreapta septul nazal
– remodeleaza varful nasului
– cresc sau descresc marimea foselor nazale
– corecteaza forma nasului dupa un traumatism
– deschid meaturile nazale
– diminua sau maresc dimensiunea nasului
Nu toate procedurile de rinoplastie sunt efectuate in scop cosmetic. De exemplu, chirurgia reparatorie pentru deviatia de sept nazal (septul care desparte cele doua fose nazale) poate fi necesara datorita problemelor de sanatate pe care le ridica.

Orice tip de interventie chirurgicala implica riscuri ca sangerare, infectie si reactii alergice la substanta folosita in anestezie.
Riscurile rinoplastiei sunt:
– senzatie de amorteala
– hemoragie nazala
– aparitia de cicatrici la baza nasului
– vase de sange mici (teleangiectazii) vizibile prin tegumentul nasului
– tumefiere
– lezare nervoasa permanenta
– corectia exagerata sau subcorectia care necesita o interventie chirurgicala suplimentara.

Inainte de rinoplastie, adolescentul si parintii ar trebui sa discute cu medicul chirurg pentru a analiza toate riscurile si beneficiile. Comunicarea deschisa dintre pacient si medic este cruciala pentru succesul interventiei chirurgicale. Foarte multi medici chirurgi discuta indelungat cu adolescentul-pacient inainte de interventia chirurgicala. Medicul vrea sa se convinga ca adolescentul este suficient de matur incat sa inteleaga explicatiile date de medic si scopul interventei.
Este important de stiut ca recuperarea dupa rinoplastie necesita foarte multa rabdare si in acelasi timp suport din partea familiei si prietenilor. Dupa procedura, pacientul trebuie sa tina capul ridicat pentru cel putin 24 de ore, va aparea durere si tumefiere (care pot fi ameliorate cu medicamente antialgice si comprese reci). In plus, beneficiile rinoplastiei nu sunt evidente decat dupa multe saptamani.
Unii pacienti se descurajeaza datorita tumefierii si aspectului deformat al nasului care apar imediat dupa interventie. Vestea buna este aceea ca in momentul in care dispare tumefierea, roseata si vindecarea, majoritatea adolescentilor sunt foarte multumiti de rezultatele interventiei.
Inainte de interventie, este important ca adolescentul sa nu fie deprimat. Conceptia ca prin modificarea formei nasului iti vei schimba viata, este una care doar va amana putin nevoia de tratament pentru depresie.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *