Tenisul de masa: un sport pentru toata familia!
Tenisul de masa sau ping-pong-ul poate deveni o delectare placuta pentru intreaga familie, la fel cu poate starni pasiunea pentru sport a celor mai tineri. Este un mod excelent de a te recrea intr-o dupa amiaza de duminica, dar si de a te mentine, indiferent de varsta, intr-o forma fizica buna. Jocul in sine este distractiv si simplu de invatat, cu toate acestea pentru a ajunge la un nivel de performanta este nevoie de mult exercitiu si de echipamente adecvate. Jucatorii profesionisti sunt extrem de atletici si au o coordonare a ochilor cu mana incredibila. Indiferent daca planuiesti sa atingi nivelul de performanta al acestora sau doar sa joci de placere, un echipament de calitate face jocul mai placut si mai usor.
Cand incerci un hobby nou (indiferent ca e vorba de un sport sau de un instrument muzical) adesea faci greseala de a incepe cu echipamente ieftine, spunandu-ti ca nu are rost sa investesti bani, inainte de a te convinge ca ai talent si ca iti place. Insa aceasta este o conceptie eronata! Placerea jocului depinde de calitatea echipamentelor iar aceasta la randul ei influenteaza deciziv calitatea timpului petrecut de tine la masa de tenis. Asta nu inseamna automat ca ar trebui sa iti cumperi cele mai scumpe echipamente pe care le gasesti, ci mai degraba ca este bine sa cantaresti cu atentie raportul de pret – calitate pentru a te asigura ca platesti un pret adecvat si primesti in schimb suficienta calitate pentru a deprinde cu usurinta jocul si a-ti oferi potential de crestere.
Piesa de echipament cea mai importanta pentru practicarea tenisului de masa, este paleta. Cand cumperi palete de tenis profesionale, sunt cativa factori de luat in considerare.
O paleta de ping pong este formata din maner, zona principala de lovire, numita lemn si o fata din cauciuc si burete care se aplica prin lipire pe lemn. Pentru incepatori este recomandat ca lemnul sa fie bine echilibrat pentru a permite atat lovituri ofensive, cat si defensive, si asta fara sa imprime mingii o viteza prea mare sau sa fie prea grea de manuit. Veti vedea atunci cand alegeti fata paletei ca exista fete moi si texturate sau mai rigide si mai netede. Cand ajungi la un nivel avansat, o fata cu rigiditate ridicata si aderenta scazuta, iti va oferi o viteza mai mare in joc, dar si un control bun asupra spinului, in ciuda faptului ca dificultatea de joc creste la randul ei. Multi profesionisti sugereaza ca baza de initiere in joc o paleta cu fata mai moale, iar pentru momentul in care deja considerati ca ati atins un nivel intermediar, incercati o paleta all round plus, cum este paleta de tenis de masa 729 Fighter Carbon. Aceasta nu este foarte grea (are doar 190 grame) si desi este o paleta de viteza, iti ofera totusi un control bun si un spin mediu. Fetele patelei au o rigiditate mare, lucru care permite lovirea mingii chiar si cu marginile paletei. Buretele este tare dar lipicios, lucru care il face perfect pentru loviturile topspin.
Alti factori care cantaresc greu in alegerea paletei sunt greutatea, echilibrul si rigiditatea. Cu cat paleta este mai usoara, cu atat e mai usor de manevrat, insa masa ridicata iti da viteza si control in lovituri. Echilibrul se refera la locul in care este plasat centrul de greutate. Jucatorii ofensivi prefera un centru de greutatea situat spre varful paletei, iar cei defensivi, unui apropiat de maner. Rigiditatea se refera la cat de flexibil sau solid este lemnul. In timp ce un lemn solid va fi mai rapid, un lemn flexibil iti ofera control mai bun asupra spinului.
Secretul este sa experimentezi cat mai mult. Incearca diverse branduri si stiluri de joc si vezi cu ce te simti mai confortabil. Pana la urma vei gasi cu siguranta o paleta pe care sa o manuiesti ca si cum ar fi o extensie a bratului tau.