Masini

Ce este hipnoza la volan si ce o cauzeaza

Recomanda informatia!

Hipnoza pe sosea poate fi descrisa ca o lipsa partiala aflata intre raspunsurile constiente si inconstiente ale corpului uman si ale creierului. Unul dintre semnalele acestui fenomen este ca soferul nu isi aduce aminte de ultimele secunde sau minute ale drumului sau. Oamenii nu sunt adormiti dar nu sunt nici pe deplin constienti sau atenti iar acest lucru inseamna ca nu sunt angajati pe deplin si in mod constient in manevrarea vehiculului. Multora dintre noi ni se inatampla la un moment dat sa ajungem la o anumita destinatie fara sa ne amintim concret de drumul parcurs. Multi indentifica acest lucru ca un condus robotizat care are loc dupa o anumita perioada de sofat si la o anumita experienta. Acest fenomen a fost prima oara identificat si publicat intr-o revista in anul 1921 intr-o publicatie locala din America. Articolul a sugerat ca oboseala generala si plictiseala din timpul condusului au provocat o stare asemanantoare celei de adormire dar fara a inchide efectiv ochii.

Concret, acest fenomen de hipnoza la volan apare in cazul drumurilor familiare, unde soferii se pot regasi intr-o stare de transa fiind in acelasi timp constienti de semnele de circulatie si de conditiile rutiere. In aceasta stare mintea conducarului auto este distrasa de alte lucruri, precum grija problemelor familiale sau la locul de munca dar mintea inconstienta inca prelucreaza informatiile necesare pentru a conduce o masina in conditii de siguranta. Oamenii raman constienti la transformarea si modificarea culoriilor de semafoare si la modificari ale benzii de circulatie chiar daca sunt in aceasta transa care totusi nu le permite sa fie complet atenti la volan.

Hipnoza pe sosea este doar un exemplu priviind lucrurile constiente si inconstiente pe care creierul nostru le poate executa in acelasi timp. Acest simptom poate aparea in deosebi, datorita drumurilorlungi cu masina si plictisitoare sau familiare. Spre exemplu cand se practica jogging sau acelasi sarcini in repetate randuri, simptomul este acelasi. De asemenea, atunci cand avem multe ore de condus si oboseala se acumuleaza, organismul nu mai raspunde intr-un mod eficient iar creierul poate intra intr-o stare de hipnoza stiind in subconstient de traseul ce trebuie urmat si de notiunile semnificative priviind siguranta in trafic. Totusi, atentia nu este aceasi iar reflexele diminuate isi pot spune cuvantul intr-o situatie cu adevarat alarmanta.

Ce cauzeaza hipnoza la volan?

Unii cercetatori considera ca lipsa de stimulare, oboseala, plictiseala, conditiile rutiere neschimbate si repetabilitatea miscarilor pe distante lungi, pot trimite un raspuns la creier similar meditatiei. Subconstiienta este inca foarte angajata in prezent dar constientul devine acaparat de alte preocupari. In pincipiu, aceasta stare de hipnoza este determinata de monotonia consusului, oboseala si plictiseala soferului, usurinta experientei de a conduce data de drumuri lungi, sau drumuri familiare, constanta din peisaj, mediu inconjurator. Oamenii  s-ar putea sa nu recunoasca faptul ca sunt intr-o stare de hipnoza doar atunci cand mediul lor se schimba brusc, precum o gropa in carosabil sau o alta masina care isi schimba directia de mers. Intrarea in aceasta stare de autopilot se intampla adese pe drumurilor lungi iar datorita drumurilor noi si moderne care sunt concepute cu cat mai putine curbe si denivelari, soferul se afla frecvent in aceasta stare de hipnoza.

Prevenirea hipnozei la volan

Cauzele si declansarea hipnozei in timpul sofatului ofera indicii despre modul de prevenire al acesteia. Acest lucru consta in esenta in reducerea oboselii, al plictiselei, al monotoniei si al lipsei de angajament si al atentiei. O pauza la fiecare 90 de minute sau o serie de exercitii stimulante pot preveni aparitia acestei stari. De asemenea, schimbarea soferelui si de a avea un partener de drum care sa va tina si constient dar in acelasi timp sa nu va distraga atentia poate ajuta. Incercati sa beneficiati de minim 6 ore de somn inainte de a pleca la un drum lung. Nu in ultimul rand, mentineti o pozitie corecta la volan cat si vehiculul ventilat si bine aerisit.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *