Casa-Gradina

Pompe apă și instalații de apă menajeră pentru uz casnic și grădină

Recomanda informatia!

Din momentul în care a ajuns primăvara, în fiecare an începem să lucrăm în grădini, pe terenuri agricole, cultivabile. Unii dintre noi au o mică grădină de flori, alții o grădină de legume mai mare, alții o grădină cu gazon verde, însă scopul este același, de a păstra verde mediul nostru frumos amenajat și îngrijit cu dragoste. Cu cât cultivăm, hrănim mai bine florile și legumele, cu atât mai frumoase vor fi recoltele pe care ni le vor oferi.

Dar din păcate nu numai în astfel de cazuri pozitive putem avea nevoie de pompe apă. De la topirea zăpezii de la sfârșitul iernii până la precipitațiile abundente din primăvară, acești factori din păcate cauzează apariția apei staționate care reprezintă un fenomen des întâlnit. Aceste forme de apă staționată pot fi de toate felurile, de la cele mai ușoare până la cele cu un volum foarte mare care inundă chiar și clădirile. Aceste ape interioare se pot afla în grădinile și curțile noastre, iar în cazuri mai grave în subsolurile noastre sau în zonele mai joase. Cel mai simplu mod de a scăpa de apa aceasta este de a pompa în afara spațiilor respective. Prin urmare, este întotdeauna bine să aveți la îndemână o pompă potrivită.

Am analizat modul în care în momentul de față dacă avem nevoie să cumpărăm o pompă cum putem satisface cel mai bine această nevoie. Deoarece în prezent nu se mai pune întrebarea dacă să cumperi online sau să mergi la un magazin fizic offline, am analizat doar versiunea secolului XXI.

Această metodologie de căutare a pompei a fost simplificată la infinit. Folosind cel mai mare site de motoare de căutare, am făcut câteva căutări pentru pompe apă și apoi am analizat rezultatele și compania, aparatura din spatele acestora.

Am ținut cont de aspecte importante, cum ar fi faptul că firma care administrează magazinul web respectiv să aibă un istoric real de mai mulți ani și să fie de încredere. Să vândă pompe despre care se poate spune în mod evident cine le face, de unde provin, ce fac și bineînțeles dacă nu sunteți sigur cu privire la cumpărare sau Doamne ferește dacă aveți o problemă cu produsul, atunci să aveți cui să vă adresați. De asemenea să putem contacta experți în vânzări bine informați și amabili.

Câștigătorul studiului nostru – cu un ochi constant pe criteriile noastre, a ieșit magazinul online al companiei Melinda Instal. În acest magazin online am găsit toate tipurile de produse pe care le găsim în calitate de utilizatori finali, ei cunosc ceea ce vând – chiar importă în țară ca marcă proprie pompe AQUATECH, iar dacă avem nevoie de ajutor, putem vorbi cu personalul de vânzări și relații cu clienții, deosebit de amabil.

În numeroase zone, sunt necesare pompe apă pentru uz casnic pentru a avea un debit constant de apă în scopuri casnice. Fie că aveți nevoie de presiune mai bună pentru duș, pentru a extrage apa dintr-un puț forat sau pentru a uda gazonul, pompele apă de uz casnic pot rezolva problemele. Totuși, având atât de multe tipuri de pompe apă pentru uz casnic disponibile, poate fi dificil să decideți care va fi cea mai bună pompă de apă pentru nevoile dumneavoastră.

Haideți să discutăm cum puteți alege pompele pentru uz casnic și ce factori ar trebui să luați în considerare.

pompa-gradina-aquatech-aq

Verificați specificațiile

Odată ce v-ați decis ce tip de pompă doriți să cumpărați, va trebui să vă uitați la specificații. Acest aspect este o parte la fel de importantă, deoarece pompa de apă pentru casa dumneavoastră trebuie să producă cantitatea suficientă de apă cu presiunea de care aveți nevoie. Iată câteva dintre specificațiile la care ar trebui să vă uitați și ce înseamnă acestea:

Debitul de ieșire – Cunoscut și sub numele de capacitate de evacuare, acesta se măsoară în litri pe minut (litru/minut). Aceasta va fi cantitatea de apă care este pompată într-un anumit interval de timp. Cu cât este mai mare, cu atât mai repede se pompează. Un interval de 100-200 litru/minut este de obicei suficient pentru o gospodărie.

Gamă de înălțime – În acest caz, înălțimea se referă la înălțimea de pompare – distanța verticală pe care veți pompa apa. Intervalul de înălțime trebuie să se încadreze în această distanță pentru ca pompa de apă să pompeze apa în mod eficient. Aceasta se măsoară în metri (m).

Putere – Aceasta este cantitatea de energie electrică care va fi consumată de pompă atunci când este utilizată și poate fi măsurată în wați (W), care variază între 280 și 1600 W pentru majoritatea pompelor. Acest lucru va varia în funcție de celelalte specificații ale pompei dar în general pe măsură ce crește cantitatea de apă pompată și gama de înălțime, crește și puterea.

pompe-apa-elpumps-ct

Verificați garanția pompei

De asemenea, ar trebui să verificați garanția disponibilă atunci când cumpărați o pompă de apă pentru uz casnic. Acestea au un motor și construcția lor poate fi complexă, dacă ceva nu merge bine cu pompa de apă, trebuie să puteți lua legătura cu un profesionist care să vă ajute. Toate pompele de uz casnic de la Melinda Instal au o garanție de 24 luni.

Pompele noastre de apă nu au fost proiectate doar ținând cont de aceste nevoi, ci și pentru a fi mai durabile și pentru a oferi o performanță constantă cu un consum redus de energie. Explorați întreaga gamă de pompe casnice de la Melinda Instal.

Decideți care este tipul de pompă de care aveți nevoie.

Tipuri de pompe de grădină

De multe ori, apa trebuie să fie mutată dintr-un loc în altul în grădină sau în gospodăria dumneavoastră. Pentru aceste scopuri diferite se utilizează pompe cu funcții diferite. Prin urmare, pompele de grădină sunt diferențiate în funcție de aceste funcții, în funcție de următoarele categorii:

  • Hidrofoare
  • Pompe apă pentru grădină
  • Pompe apă submersibile pentru ape uzate
  • Pompe apă submersibile pentru ape curate
  • Pompe apă submersibile pentru adâncimi mari

Tipul de pompă pe care îl alegeți depinde de locul de unde va proveni alimentarea cu apă și de tipul de putere de care aveți nevoie.

Pompe apă de irigare pentru grădină

Există o serie de factori care trebuie luați în considerare înainte de a proiecta și instala un sistem de irigare a grădinii. Acești factori includ cererea de apă a sistemului de irigare, valoarea presiunii de intrare și pierderea de apă din țeavă, care împreună determină de ce pompă de irigare pentru grădină veți avea nevoie pentru a vă construi sistemul de irigare.

Un alt aspect important de luat în considerare este dacă puțul săpat sau forat din care doriți să extrageți apă este potrivit pentru zona care urmează să fie irigată.

Acest lucru poate fi decis prin cunoașterea exactă a suprafeței care urmează să fie irigată, a vegetației plantate, a localizării formelor de relief și a tipului de aspersoare care urmează să fie utilizate.

Acești factori vor determina necesarul de apă al sistemului de irigare. Cunoașterea exactă a presiunii necesare la punctul de intrare în sistem este, de asemenea, foarte importantă pentru a asigura funcționarea corectă a aspersoarelor. În plus, trebuie să se ia în considerare căderea de presiune cauzată de diametrul țevilor și de cantitatea de apă care curge.

Cu aceste informații, puteți cumpăra pompa de irigare a grădinii potrivită pentru nevoile dumneavoastră. Pe scurt, cererea de apă a sistemului, valoarea presiunii de intrare și pierderile din conducte vor determina împreună punctul de funcționare al pompei necesare pentru sistemul de irigare. Odată cunoscut punctul de funcționare, selectarea pompei este o sarcină simplă.

Pompe apă submersibile pentru ape curate

Pompa submersibilă, cunoscută și sub denumirea de pompă plutitoare, este un dispozitiv etanș, cu un motor atașat la corpul pompei, care este complet scufundat în timpul pompării. Principalul avantaj este că previne cavitația, care este cauzată de înălțimea de presiune excesivă, adică diferența mare dintre nivelul de suprafață și nivelul apei de operare, ceea ce duce la o cădere de presiune. Spre deosebire de majoritatea pompelor convenționale, pompele submersibile împing lichidul la suprafață, în loc să-l aspire și au în general o capacitate de pompare mai mare.

Pompe apă submersibile pentru ape uzate

Pompele pentru ape uzate sunt utilizate pentru a pompa apa poluată dintr-un punct de colectare în altul, de obicei într-un sistem de canalizare.

Funcționarea unei pompe de canalizare este mult mai complexă decât cea a unei pompe normale. În loc să pompeze apă curată, o pompă pentru ape uzate trebuie să se confrunte cu mult mai multă murdărie în timpul funcționării sale. Caracteristica specială a unei pompe pentru ape uzate este că trebuie să se ocupe de impurități mai fragmentate.

Deoarece această sarcină poate duce la deteriorarea și funcționarea defectuoasă a unei pompe normale, este foarte important să fiți informat înainte de cumpărare. Diferite tipuri de pompe pentru ape uzate pot face față diferitelor dimensiuni de resturi.

În principiu, există două tipuri: cu turbina centrifugală și tocătorul/mărunțitorul.

Pompe apă pentru ape uzate cu tocător

Spre deosebire de tipul centrifugală, tipul cu tocător nu este capabil să manipuleze particule cu diametru mai mare, ci folosește o tehnologie care utilizează lame de tocare pentru a sparge aceste particule mai mari în particule mai mici și apoi le transferă.

Pompe apă centrifugală pentru ape uzate

Pompele centrifugale, spre deosebire de versiunea cu lamă de tocare, nu mărunțesc particulele în bucăți mai mici. Principiul de funcționare al unei pompe centrifugală este acela că energia cinetică a rotorului determină rotorul să deplaseze centrifugal resturile în lateral și să le elimine din pompă prin conducta de refulare.

Pompe apă submersibile pentru adâncimi mari

În zilele noastre, irigarea din puțuri forate sau săpate devine din ce în ce mai frecventă. Cu această soluție, se pot realiza economii substanțiale pe termen scurt, cu o singură investiție. O sarcină importantă a ingineriei tehnice a clădirilor este aceea de a oferi soluții tehnice pentru alimentarea centralizată cu apă în zonele fără alimentare publică cu apă, folosind apă din fântâni private.

Pompele apă pentru puțuri și pompele submersibile sunt în principiu împărțite în două grupe în funcție de tipul de puț, adică pompe pentru puțuri săpate sau pompe pentru foraje. Atunci când se selectează pompele pentru puțuri, scopul este de a se asigura că performanța lor este cât mai aproape de performanța maximă a puțului. Acesta este momentul în care sunt cele mai economice și în care oferă cel mai bun randament al investiției.

Este preferabil să evitați pornirea frecventă a pompei pentru perioade scurte de timp. În cazul puțurilor nefinisate sau care funcționează cu greu, o astfel de operațiune poate duce la înnisipare, chiar dacă prelevarea de apă este sub limita de înnisipare.

Pompele pentru puțuri care nu sunt protejate împotriva funcționării în gol trebuie să fie instalate cu o unitate de control care să protejeze pompa de supraîncălzire și funcționare în gol.

Este la fel de important ca în cazul în care aveți la dispoziție un puț performant și o pompă submersibilă profesională, să nu compromiteți performanța cu un furtun de calitate slabă și cu diametru subțire.

Hidrofoare

hidrofor-grundfos-scala2

Dacă aveți o clădire rezidențială, comercială sau industrială cu o cerere de apă mai mare sau mai complexă și nu aveți posibilitatea de a vă conecta la rețeaua de alimentare cu apă, în cele mai multe cazuri hidrofoarele sunt soluția potrivită. Hidrofoarele pot fi conectate la fântâni sau rezervoare private care au fost deja proiectate în prealabil.

Așa numitele instalații de alimentare cu apă pentru uz casnic sau sisteme de alimentare cu apă menajeră pentru uz casnic sunt concepute în principal pentru a furniza apă, a alimenta sistemele de irigare automată și a răspunde nevoilor de alimentare cu apă ale caselor, clădirilor. Acestea sunt adecvate pentru transportul apei neagresive din punct de vedere chimic, fără substanțe solide în suspensie.

Dacă aveți nevoie ca pompa să pornească și să se oprească în funcție de consumul de apă, veți avea nevoie de un dispozitiv de alimentare cu apă menajeră sau de o pompă automatizată.

Un hidrofor este alcătuit din mai multe componente, fiecare dintre ele fiind esențială pentru ca totul să funcționeze la valoarea corectă, așteptările și nevoile de apă să rămână stabile. Din această serie de componente, probabil că cele mai importante trei sunt presostatul, fluxostatul și vasul de expansiune, cunoscut și sub numele de rezervor hidrofor.

Presostat

Presostatele sunt dispozitive care pot fi reglate în funcție de intervalul de presiune necesară pentru funcționarea automată a pompelor. Există, de asemenea, piese care pot fi utilizate separat pentru apă și aer.

Fluxostatul – comutatorul de debit

Comutatoarele de debit sunt utilizate în principal pentru a controla pompele pentru puțuri în cazul în care debitul de apă este continuu după pornirea pompei (de exemplu, sistemele de irigare automată) și au încorporată o protecție împotriva funcționării în gol. Pornire fixă sau reglabilă, în funcție de ieșire cu presiune fixă sau reglabilă a pompei.

Acum că ne-am familiarizat cu tipurile de pompe, poate că merită să spunem câteva cuvinte despre, să zicem, cum se instalează. De obicei, nu sunt produse a căror instalare necesită o experiență tehnică foarte mare. Cu niște sfaturi bune și câteva căutări pe internet, vă puteți construi o bază de cunoștințe destul de bună, astfel încât să nu trebuiască să chemați un instalator pentru a instala unul, să nu plătiți taxa instalatorului pentru că veți putea să o montați și să o instalați singur.

Instalarea pompelor de grădină

Pompa de grădină singură nu este capabilă să aspire apă. Carcasa pompei trebuie umplută cu apă împreună cu conducta de aspirare atunci când pompa este pusă în funcțiune pentru prima dată. La capătul țevii de aspirație trebuie montată un robinet de reținere. Este important ca țeava de aspirație să fie o țeavă cu pereți tari. Țeavă zincată, țeavă din polietilenă (PEHD), țeavă din inox flexibilă gofrată.

Este important de menționat că, dacă nu doriți să vă complicați cu umplerea pompei de fiecare dată când o porniți, ar trebui să montați un robinet de reținere la capătul țevii de aspirație, care nu va permite ca apa să curgă în sens invers atunci când pompa este oprită.

Acest lucru se datorează faptului că atunci când opriți pompa apa din conducta de aspirație se întoarce în rezervor, puț sau iaz și este înlocuit cu aer în conductă. Astfel la următoarea pornire a pompei apa ar trebui să ajungă din nou la pompă dar până atunci pompa va aspira aer. Acest lucru înseamnă că debitul de apă va fi fie foarte slab, fie în cazuri extreme se va opri, ceea ce nu este bun pentru pompă.

Și, deși nu ne place adesea să vorbim despre experiențele noastre neplăcute, nu dorim să lăsăm deoparte nici măcar cu un cuvânt posibilitatea problemelor care pot apărea la procesul de instalare a pompelor sau în timpul utilizării ale pompelor.

Cauze de defecțiune a pompelor

Există cauze tipice de defecțiuni ale pompelor de grădină, care sunt adesea rezultatul unei utilizări necorespunzătoare. Merită să acordați atenție următoarelor categorii de defecțiuni, deoarece acestea pot duce la pierderea garanției.

  • Pompa nu primește apă.
  • Presostatul este setat la valoarea de deconectare.
  • Inelul ceramic se fisurează din cauza supraîncălzirii.
  • Echipamentul prezintă scurgeri.
  • Echipamentul îngheață.

Având încrederea că am acoperit toate aspectele, sperăm că am reușit să vă satisfacem toate nevoile dumneavoastră în ceea ce privește buna alegere a pompelor. De asemenea, sperăm că veți găsi pompa care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră și că veți găsi în Melinda Instal un partener de încredere pentru toate achizițiile dumneavoastră în domeniul pompelor.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *