Petrolul progreseaza intr-o piata mai optimista

Recomanda informatia!

Cursul petrolului a inceput sa progreseze de marti datorita unei cereri in crestere. Barilul WTI pentru lunile iulie a castigat un procent de 3,4% sau 1,26 dolari in raport cu inchiderea de luni, la 38,38 dolari. Petrolul Brent din Marea de Nord pentru livrare in august a terminat la 40,96 dolari la Londra, adica o crestere de aproximativ 3,1% sau 1,24 dolari.

In raportul lunar publicat marti, AIE anticipeaza o crestere semnificativa  a cererii petroliere mondiale anul viitor, limitata cu toate acestea de dificultatile din sectorul aviatiei, dificultati provocate de pandemia cu coronavirus. In primele previziuni pentru anul 2021, AIE prevede o crestere inedita de 5,7 milioane de barili pe zi a cererii mondiale spre deosebire de 2020, an marcat de criza sanitara proocata de Covid-19. Cu toate acestea, la 97,4mbj, cererea ramane intotdeauna la 2,4mbj, deasupra nivelului din 2019. Raportul sugereaza faptul ca chiar daca pierderile sunt semnificative si distrugerea cererii este istorica, nu este atat de catastrofic cum s-ar fi asteptat multi. In plus, daca rezervele din tarile OCDE se afla la nivele record, reducerea productiei din tarile OPEC  si din Rusia precum si scaderea productiei americane ar putea permite pietei sa isi revina, sa se echilibreze mai devreme decat au prevazut specialistii. De altfel, vanzarile en detail din Statele Unite ale Americii publicate marti de catre departamentul de Comert au explodat cu 17,7% in luna mai, o crestere istorica am putea spune.

Actorii principalii de pe piata si-au atentia indreptata spre raportul Agentiei americane pentru informare in Energie (EIA) care urmeaza sa fie difuzat in aceasta saptamana. Analistii au prevazut o scadere medie de 13 000 barili care au ajuns deja la un nivel record. Rezervele produselor distilate vor fi si ele in crestere in timp ce pentru cele de benzina se asteapta o usoara scadere.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *